digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Zimski raspust nije vrijeme bez obaveza

Autor: L.G. Januar 27, 2015 0

Zimski raspust znači zaslužen odmor od školskih obaveza za djecu, a za roditelje pauzu od svakodnevne trke oko spremanja za školu. Međutim, prije nego se i naviknemo na opuštenija jutra, bez stresa i radne rutine, novo polugodište je već počelo. Kako bismo spremni dočekali povratak u školske klupe, ne treba potpuno zapostaviti ritam na koji smo navikli tokom školskih sedmica.

Radi opuštenijeg ulaska u drugo polugodište, ne dopustite školarcima da tokom zimskog raspusta potpuno zapostave čitanje, pisanje i vježbanje matematičkih zadataka. Ovdje vam donosimo ideje za neke porodične aktivnosti koje će spriječiti da se vaše dijete potpuno odvikne od školskih obaveza:
- Čitajte radi užitka. Bez obzira da li je vaše dijete raspoloženo za omiljenu bajku ili neku novu priču, dani u kojima ne pohađaju nastavu su dobra prilika za čitanje radi užitka. Podstaknite rodbinu da poklanjaju knjige. Sjedite sa porodicom i zajedno čitajte – najbolje naglas!
Dozvolite djeci da vam pomognu u kuhinji! Kroz recepte će učiti o gramima, mililitrima, decilitrima... i time imati bolji uvid u lekcije o jedinicama za mjerenje koje su učili u školi.
Pišite zajedno kratke priče. Počnite sa rečenicom, a dijete neka nastavi. Smjenjujte se i nadovezujte na ideje školarca!
Čak se i svakodnevne vožnje automobilom mogu pretvoriti u korisno provedeno vrijeme. Iskoristite ih za vježbanje brojeva i slova. Pitajte dijete da čita brojeve sa registarskih tablica auta koja stoje na semaforu ispred vas.
Organizirajte i vrijeme za krevet. Bez obaveze odlaska u školu, gubi se i osjećaj za rano ustajanje. Mnogi roditelji griješe puštajući djecu da se za vrijeme raspusta pretvore u noćne ptice.Uredu je pustiti dijete da odspava malo duže, ali ustajanje ranije i za vrijeme raspusta će mu mnogo pomoći sa tempom u novom polugodištu.
Neka vam dijete pomaže i u kupovini namirnica. Dozvolite mu da predloži šta je potrebno za kuću, pitajte ga zašto smatra da je baš to potrebno i objasnite mu koji su artikli neophodni, a koji nisu. Diktirajte mu spisak za kupovinu, tako će vježbati rukopis, a neće se buniti – djeci je zabavno kada pomažu!
Provedite zajedno i jedan dio vremena na internetu. Nađite neke zabavno-edukativne sadržaje, čitajte i razgovarajte o pročitanom.
Ništa ne može djetetu ostati u tako lijepom sjećanju, kao porodična okupljanja. Velike su šanse da u kući imate bar dvije društvene igre. Podijelite se u grupe i probudite u djetetu zdrav takmičarski duh! Koju god aktivnost da izaberete, ako se vrijeme organizira na pravi način, i vi i vaše dijete provest ćete korisno i ovaj raspust.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine