digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sirutka kao lijek

Autor: SM Januar 30, 2015 0

Sirutku kao napitak i lijek mogu koristiti i djeca i odrasli. Zbog sličnosti s majčinim mlijekom može se koristiti i kao nadomjestak za mlijeko u prehrani dojenčadi.

U njoj ima i kalija, natrija, magnezija, fosfora, željeza, cinka, bakra, kobalta, mangana, molibdena, enzima i aminokiselina. Sadrži i alfa-lactalbumin, koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom poznatom po reguliranju sna i poboljšavanju raspoloženja. Posebno je pogodna za mršavljenje.

Čistač jetre

Sirutka je moćan čistač jetre, a čista jetra ključ je dobrog zdravlja. Puna je cisteina, potrebnih tijelu za proizvodnju glutationa - antioksidansa koji štiti tijelo od upala i toksina, a pomaže i kod problema sa štitnjačom, Hroničnim upalama, rakom, multiplom sklerozom i Parkinsonovom bolesti. Sirutka bi trebala biti dio našeg svakodnevnog menija ako se intenzivno bavimo sportom, pokušavamo smršaviti, pod stresom smo ili bolujemo od teške bolesti. Sirutka obiluje elektrolitima, odlično hidratizira tijelo, daje više energije pa je puno prikladnija od štetnih energetskih pića. Istraživanja pokazuju da doprinosi i krvožilnom zdravlju, jer smanjuje glukozu u krvi i krvni tlak. Debljina, visok pritisak, umor i stres pošasti su modernog života koje značajno možemo ublažiti sirutkom. Sirutka posjeduje mliječnu kiselinu, koja smanjuje prekomjeran broj gljivica i bakterija u crijevima, a njen niski PH potiče njihov rad. Zato je redovno pijte kod zatvora, nadutosti, grčeva, divertikulitisa i hroničnih upala crijeva. U početku sirutku pijte umjereno, jer ona ima diuretička svojstva. Možete je piti triput dnevno po 1,5 decilitar prije obroka, a vremenom ovu dozu možete povećati i do litre dnevno.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine