digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Probudite kreativnost kod svoje djece

Autor: Lejla Ganijun Februar 14, 2015 0

Prve 'lekcije' djeca uče dok su još u majčinoj utrobi – učenje počinje i prije rođenja. Stoga je važno da roditelji ozbiljno shvate svoju ulogu kao prvih učitelja svoje djece. Roditelji su ti koji utječu na to šta će djeca učiti i na koji će način razmišljati, pa je veoma važno podsticati dječiju kreativnost ohrabrujući njihovu radoznalost, koristeći svakodnevna 'obična' iskustva kao inspiraciju za nove ideje, gradeći njihovo samopouzdanje i koristeći njihove crteže i način na koji se igraju kao povod za razgovor.

 

Ohrabrite ih da budu radoznali

Djeca su po prirodi radoznala i instinktivno postavljaju pitanja. Često smo svjedoci da postave bolje pitanje nego odrasli! Jako je bitno da roditelj podstiče tu prirodnu radoznalost i inspiriše njihovu maštu jednostavnim pitanjima, kako bi ih nagnali da sami smišljaju odgovore i rješenja. Pitajte ih kako bi promišljali i kako bi se zamislili nad nečim. 'Šta bi bilo kada bi imao/imala dinosaurusa kao ljubimca?', 'Zamisli da odemo preko vikenda na drugu planetu?' Kreativnost se može javiti u svakoj mogućoj situaciji – kada kuhate, u šetnji ili vožnji. Ponesite bojice i svesku kada idete vani da jedete. Ohrabrite dijete da crta o restoranima na Marsu ili imaginarnom cvijeću u dalekim galaksijama.

I samopouzdanje je važno

Kada djeca nauče da primjećuju stvari oko sebe i da vjeruju u svoje ideje, to im daje samopouzdanje i da izraze svoje misli. Ohrabrite svoju djecu da sama dođu do novih ideja. Ako Vas zamole da Vi nešto učinite za njih, odgovorite da biste baš voljeli vidjeti šta će oni napraviti. Dječija jedinostvenost i poseban stil trebaju biti cijenjeni. Iskoristite svaki trenutak kao priliku za učenje i kreativno izražavanje. Podržite ono za šta se zanimaju. Proširite im znanja o onome šta ih zanima da saznaju ili urade.

Crtanje kao prilika za komunikaciju

Crtanje pomaže djeci da izraze svoje ideje. Dječije škarabotine su zapravo prvo 'pismo' kojim iznose svoje ideje, godinama prije nego nauče čitati i pisati slova. Pustite ih da nacrtaju ono o čemu razmišljaju a potom s njima razgovarajte o tome. 'Pričaj mi o ovom divnom crtežu!' je dobra rečenica za započinjanje razgovora.

'Vidi šta sam napravio!'

Kada dijete kaže 'Vidi šta sam nacrtao!' ili 'Vidi šta sam napravio!', pokažite da Vas zanima. Nagnajte ih da svojim riječima opišu to što vam pokazuju. Vjerujte da jedva čekaju da pred odraslima prospu svoje male bisere. Kako možete odreagovati da bi bili i ubuduće motivirani da izražavaju svoju kreativnosti? Upamtite kada su pokazivali najveći entuzijazam, pa se služite tim riječima i sličnim situacijama, pokažite im da ozbiljno shvatate njihov rad, podstaknite samopouzdanje kada je riječ o njihovim crtežima – moraju misliti da to zaista i jeste nešto posebno, nagnajte ih da se okušaju i sa novim idejama i pristupima (npr. ako često koristi obične bojice, neka slijedeći put pokuša sa vodenim bojama), i što je najvažnije – razgovarajte s malim umjetnikom!

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine