Kako efikasno grijati stan ili kuću

Autor: Novembar 24, 2015 0

Troškovi za grijanje u najhladnijim zimskim mjesecima predstavljaju i do 3/4 troškova za energente.

To je razlog, ne samo da prilikom kupovine kupujete energetski efikasne uređaje, već da te uređaje i dobro održavate. Loše održavanje ili zapuštenost uređaja je uzrok broj 1 prestanku rada sistema grijanja ili hlađenja.
Jednom godišnje prije početka sezone grijanja pozovite servisera da provjeri plinske ili uljne instalacije i plamenik.

Zaprljani plamenik uzrokuje nedovoljno izgaranje goriva, ali i manje efikasan rad cijelog sistema. Jednom godišnje prije počeka sezone grijanja pozovite ovlaštenu osobu da provjeri izmjenjivače toplote.

Da bi se toplota proizvedena u kotlu iskoristila, potrebno je da su izmjenjivači toplote čisti od kamenca. Sloj kamenca i male debljine smanjuje prolaz toplote, te aparat radi manje efikasno. U takvom slučaju potrošit će se veće količine plina, a prostor će se sporije zagrijavati. Ne zaklanjajte radijatore zavjesama i namještajem, jer to smanjuje njihov toplotni učinak.


Također, redovno čistite radijatore kako bi osigurali da nečistoće ne sprječavaju prijelaz toplote. Tokom ljeta u instalacije centralnog grijanja može ući zrak koji s početkom sezone grijanja može smanjiti kapacitet vašeg sistema. Tako recimo pola radijatora može biti vruće, a pola hladno. Stoga je potrebno redovno odzračivati radijatore i cijelu instalaciju kako bi smo izbacili zrak.  Provjerite sa stručnom osobom je li vaš kotao prevelik za potrebe grijanja vaše kuće

Ukoliko imate kotao većeg kapaciteta od potrebnog on će se češće paliti i gasiti što uzrokuje veću potrošnju goriva i veće troškove Kotao treba imati što je moguće veći stepen iskoristivosti. Energetski najefikasniji je kondenzacijski kotao.
Ugradnjom kondenzacijskog kotla postižu se uštede od 10-15% u usporedbi s drugim novim kotlom, a i do 25% za kotlove starije od 30 godina. Stoga, ako je vaš kotao stariji od 15 godina trebali biste razmotriti njegovu zamjenu s novim kotlom čija efikasnost može biti i do 15% bolja.
 Zamjena starog kotla na lož ulje kondenzacijskim kotlom na prirodni plin rezultira uštedom na troškovima za energent od 73%. Nadalje, zamjena starog kotla na lož ulje kondenzacijskim kotlom na ukapljeni naftni plin rezultira uštedama od oko 20% u Sarajevu i Banja Luci, pri čemu se investicija vraća u roku od 6,9 (SA) i 8,1 (BL) godina. Godišnje uštede koje postižemo zamjenom starog kotla na lož ulje novim kondenzacijskim kotlom na lož ulje i znose između 16 i 19%, dok niskotemperaturni kotao ostvaruje uštedu između 10 i 14%.
Biomasa je obnovljivi izvor energije koji uključuje ogrjevno drvo, grane i drvni otpad iz šuma, piljevinu, koru i drugi ostatak iz drvne industrije kao i slamu, kukuruzovinu, stabljike suncokreta, ostatke pri rezanju vinove loze i maslina i kore od jabuka iz poljoprivrede, životinjski izmet i ostatke iz stočarstva, komunalni i industrijski otpad

Za primjenu u sistemima grijanja porodičnih kuća, stambenih i poslovnih zgrada u pravilu se koristi ogrjevno drvo ili razni proizvodi koji se dobivaju obradom drveta, drvnih ostataka i otpadaka kao što su piljevina, briketi i sl. U ovdje razmatranom slučaju pod biomasom se smatra na tržištu dostupna već pripremljena biomasa u obliku tzv. peleta, tj. već pripremljeno gorivo u obliku malih cilindara prečnika 6 mm, duljine do 35 mm, koje ne sadrži više od 8% vlage i 0,5% pepela.
Spremište za drva mora biti suho, jer će se u suprotnom drva ovlažiti i teže izgarati

Nemojte pretrpavati ložište drvima. Iskoristivost će biti bolja ukoliko ložište punite manjim količinama drva. Kako bi ste osigurali bolje izgaranje i efikasnost, cjepanice ne bi trebale biti prečnika većeg od 10-15 cm. Ako zamijenite staru peć na drva efikasnijom novom peći ili kotlom na drva možete uštedjeti i do 50% ogrjevnih drva.


Ukoliko nemate mogućnosti ugraditi sistem grijanja s biomasom i solarnim kolektorima ili plinsko centralno grijanje, te vam je električna energija jedini dostupni energent, preporuka je da ugradite toplotnu pumpu


Toplotna pumpa troši približno 2,5-4 puta manje električne energije nego električni radijatori ili peći. Toplotne pumpe niže kvalitete ne mogu zagrijati prostor kada je vanjska temperatura ispod nule, stoga treba odabrati toplotnu pumpu s inverterom koje mogu zagrijati vašu kuću i pri vanjskim temperaturama od -15°C.


 U sjevernom i centralnom dijelu BiH zbog niskih vanjskih temperatura u zimskom razdoblju, efikasnost sistema toplotne pumpe bit će niža.

Toplotna pumpa zrak – zrak uzima toplotu iz vanjskog zraka i uz pomoć kompresora zagrijava zrak u prostoriji.
Toplotna pumpa zemlja – voda uzima toplotu iz zemlje pomoću zemljanih kolektora (cijevi položenih u zemlju kroz koje prolazi voda) i uz pomoć kompresora zagrijava vodu sistema centralnog grijanja koja se koristi za podno grijanje i potrošnu toplu vodu.
Toplotna pumpa podzemna voda – voda uzima toplotu iz zemlje tj. podzemnih voda i uz pomoć kompresora zagrijava vodu sistema c

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija