50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Forum o ujednačavanju halal standarda i procedura

Autor: Decembar 17, 2015 0

U Džedi (Saudijska Arabija) je, u organizaciji Generalnog sekretarijata Organizacije islamske kooperacije, održan Forum o ujednačavanju halal standarda i procedura. Forumu je prisustvovalo 78 predstavnika vladinih i nevladinih institucija iz 23 države

Forum je bio podjeljen u četiti panela i imao je za cilj da pruži priliku učesnicima u oblasti halal standardizacije, akreditacije i certificiranja i drugih institucija da rade zajedno, da ukažu na široku prihvatljivost standarda iz oblasti halala, prihvatanju praksi i varijacija halal certificiranja unutar država članica OIC, da povećaju trgovinu i promovišu izgradnju kapaciteta.

Forum je otvorio Generalni sekretar OIC, gospodin Iyad Ameen Madani, koji je pozdravio prisutne i naglasio da je halal velika globalna industrija koja nije ograničena samo na hranu, nego da uključuje i drugi niz proizvoda i usluga kao što su farmaceutski, kozmetički i drugi proizvodi ili turizam, ugostiteljstvo i druge usluge.

Posljednjeg dana Foruma donesni su zaključci i preporuke koje će biti dostavljeni Vijeću ministara vanjskih poslova.

„Jedan od najvažniji zaključaka održanog Foruma je prihvaćanje Halal standarda SMIIC-OIC 1- Halal food od članica Organizacije islamske kooperacije na osnovu kojeg će nacionalni halal standardi biti usklađivani. Osim toga prihaćene su aktivnosti SMIIC Akreditacijskog komiteta na razvoju procedura za akreditiranje te data podrška praktičnoj implementaciji procesa akreditiranja halal certificikacijskih tijela. Bosanskohercegovački Halal standard BAS 1049:2010 u potpunosti je usklađen sa zahtjevima i propisima SMIIC OIC Halal standarda i Agencija za certificiranje halal kvalitete već punih 5 godina implementira te zahtjeve. Osim toga Agencija će ubrzo pristupiti procesu akreditiranja od strane Akreditacijskog komiteta OIC SMIIC-a te nastaviti da prati trendove u ovoj oblasti “ rekao je Amir Sakić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete.

Agencija za certificiranje halal kvalitete već dugi niz godina predstavlja BiH u oblasti halala na međunarodnom nivou, po ovlaštenju Instituta za standardizaciju BiH i vodeća je halal institucija u Evropi.

 

 

 

 

 

 

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija