digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Fenomen i adabi kihanja

Autor: Adna Zulić Maj 22, 2017 0

Kihanje je svjesni refleks  na podražaje u nos, a koji mi ne možemo potpuno kontrolisati.

Ti podražaji mogu doći od stranog tijela koje izaziva škakljanje, naglo isušivanje sluznice nosa, čupanja dlaka sa lica (što stimulira nerve), jaka sunčeva svjetlost, alergijske reakcije zbog iritantnog mirisa ili kao reakcija organizma putem koje se nastoji osloboditi nakupljenih bakterija, virusa i sluzi iz usta, ždrijela i nosa. Jednim kihanjem iz tijela izbacujemo oko 100.000 bakterija.

Nemojte zaustavljati kihanje

Ukoliko ste na mjestu gdje je potrebna tišina, a vama se kiše, bolje da pokušate kihnuti tiho nego da potpuno zaustavljate kihanje. Ukoliko se potreba za kihanjem ponavlja, napustite prostoriju i pokušajte otkloniti uzrok kihanja, ukoliko je to moguće. Zaustavljenje kihanja može dovesti do fizičkih povrjeda kao što su: pucanje kapilara u nosu ili oku, slabljenje krvnih sudova u mozgu, problem sa dijafragmom ili pucanje bubnjića u uhu.

Nije nemoguće kihnuti otvorenih očiju

Postoji nekoliko interesantnostio kihanju od kojih je i ta da je nemoguće da nam oči ostanu otvorene prilikom kihanja. Proces kihanja podstiče zatezanje cijele grupe mišića između kojih su i mišići očnog kapka. Mozak šalje signal kapcima da se zatvore, ostalim mišićima da se stegnu ili opuste i to su potpuno nesvjesne reakcije našeg organizma, ali nije nemoguće, kako je to uvriježeno mišljenje da nam oči ostanu otvorene, niti će se desiti da nekom ispadnu oči ako kihne otvorenih očiju. Također, srce ne prestane da radi kada kišemo, znatno uspori rad, ali ne stane potpuno. Običaj je, kada neko kihne, reći mu: ‘Nazdravlje!’, a od prakse poslanika Muhammeda, a.s, a prenosi Buhari, od Ebu-Hurejre jeste da kada neko  kihne, treba reći: “Elhamdu lillah” (Hvala Allahu!). Tada ćete mu uzvratiti: “Jerhamukellah” (Allah ti se smilovao!), a vi, opet, na to recite: “Jehdikumullahu ve juslihu balekum” (Allah te uputio i uljepšao tvoje stanje!)“. Još je poželjno, kako prilikom kihanja tako i prilikom zijevanja, stišati glas, prekriti usta vanjskim dijelom desne ruke ili maramicom i zakrenuti glavu ustranu, tj.ne kihati ‘u lice’ druge osobe.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine