digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Zaštita djece od uroka učenjem zikrova i kur’anskih ajeta

Autor: Adna Zulić Maj 22, 2017 0

Urok okom je istina, na to nas upozorava Poslanik, a.s, u nekoliko navrata i preporučuje na koji način čovjek može da zaštiti sebe i svoje bližnje.

Pored redovnog obavljanja farz namaza, zatim nafila, učenja Kur’ana, raznovrsnih zikrova i dova, preporučljivo je što više biti pod abdestom. Međutim, šta kada se radi o malom djetetu koje nije dužno, niti zna klanjati namaz, ne umije učiti Kur’an ili zikr?!

Poslanik Muhammed, a.s., je svojim unucima Hasanu i Husejnu, r.a, učio slijedeću dovu protiv uroka:

“U`izukuma bi kelimatillahi-t-tameti min kulli šejtanin ve hammetin ve min kulli ajnin lammetin”.

(Sa Allahovim potpunim riječima tražim zaštitu za vas od svih šejtana i svih otrovnih životinja i od svakog oka iz kojeg izlazi zloba (zavist, urok i slično)”. (Bilježi Buharia u svom Sahihu od Abdullaha ibn Abbasa, radijallahu anhuma)

Ono što odrasli još mogu učiti maloj djeci jesu deset ajeta sure Bekare, a ti ajeti su: prvih pet ajeta sa početka sure (poznati kao ašere Elif-lam-mim), uz to još Ajetu-l-kursijju i ajet poslije, te naposlijetku tri zadnja ajeta sure Bekare(ašere Lillahi), to je ukupno deset ajeta koje učimo sve dok se ne povuku simptomi uroka ili nemir koji djeca često imaju pri susretu sa mnogo ljudi ili nepoznatima.

Uz svaku dovu, suru ili zikr koji učimo tražeći utočište kod Allaha, dž.š., potrebno je da se potpuno oslonimo, pouzdamo i vjerujemo da će Allah, dž.š, ispuniti ono što od Njega molimo.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine