digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Balkonsko cvijeće

Polovina maja je vrijeme za sjetvu sorti osjetljivih na mraz i hladno vrijeme, također, vrijeme je za balkonsko i ukrasno vrtno bilje.

 

Najčešće balkonsko bilje jeste ono koje bogato i dugo cvjeta, a istovremeno nije previše zahtjevno po pitanju zemljišta i kvaliteta vode kojom se zaljeva. To su najčešće razne vrste petunija, pelargonija i begonija.

Ukrasno cvijeće istovremeno može biti višestruko korisno. Ukoliko posijete neven, koji je veoma dekorativan, cvjetove možete ubrati i osušiti za čaj koji se koristi za uklanjanje cisti na unutrašnjim organima(*sedam dana se pije svježi čaj pripremljen od pet cvjetića suhog nevena prelivenog vrelom vodom, potom se pravi razmak od najmanje mjesec i po jer je čaj poprilično jakog dejstva), kadulja ima dekorativan grm i prelijepe ljubičaste cvjetove u cvatu, a čaj od osušenih listova kadulje je veoma koristan kod liječenja oboljenja usta, ždrijela i želuca, kao i za popravak apetita. Dekorativna kadifica, raznih veličina i boja, ukrasit će svaki prostor na kojem joj pružite priliku, a svojim mirisom će otjerati nepoželjne insekte i nametnike.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine