digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Seminar: Do najljepšeg i najlakšeg poroda

Autor: Mirha Nesimović Septembar 19, 2017 0

U Sarajevu, 16. septembra 2017. godine, u prostorijama Centra za zdravo starenje je održane seminar pod nazivom „Sa nama do najljepšeg i najlakšeg poroda“.

Seminar je organizovalo Udruženje doktora medicine (AID B&H). Predvačice su bile: Dr. Samire Ademi (spec.ginekologije i akušerstva u Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS), Dr. Amira Ćerimagić (specijalizant-klinička imunologija-KCUS, aktivistica i predsjednica udruženja Prirodan porod), Mag. Elvira Zeba (dula), te Adisa Hotić (dipl. med sestra- babica, IBCLC savjetnica za dojenje). 

Trudnice su dobile mnogo informacija i korisnih preporuka, a neke od tema su bile: osnovne informacije o porodu, zakonska regulativa i prava trudnica i porodilja, carski rez naspram vaginalnog poroda, upoznavanje sa terminom DULA (engl. doula), faze poroda, izbjegavanje pucanja i epiziotomije, utjecaj straha i stresa tokom trudnoće, poroda i dojenja, te pravilno uspostavlajnje dojenja.  Ovakvi seminari doprinose razvoju zdrave porodice i društva. Moto seminara je bio „Zdrava mama, zdrava porodica“, te „Moj najljepši i najlakši porod“. Učesnice nisu krile oduševljenje nakon održanih radionica. Znanja koja su usvojile bit će od korisiti u najljepšem periodu koji je ispred njih. Biti majka je posebno iskustvo. A momente istinske sreće učesnice su imale priliku iskusiti u druženju sa dulom Elvirom Zeba, kada je njihove strahove raspršila stihovima:„Ja sam žena, ja sam stijena, ja sam jaka, ja sam majka“.Mirha Nesimović

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine