digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mušmule čekaju prvi mraz

Mušmula (Mespilus germanica) je u narodu poznata i pod imenom divlja kruškica. Rasprostranjena je kao divlji listopadni grm ili kao kultivirano stablo. Mušmulu kalemimo na bijeli glog, divlju krušku ili dunju. Mušmula posjeduje snažno protuupalno svojstvo koje blagotvorno djeluje na cijeli organizam. Koristi se za probavne tegobe, suzbija crijevne i želučane upale, eliminira nadutost. Snažan je prirodni laksativ. Zbog svog antivirusnog i antibakterijskog djelovanja, pomaže pri ublažavanju upale krajnika i dišnih puteva. Sadrži bjelančevine, ugljikohidrate, tanin, pektine, organske kiseline (jabučna, limunska). Obiluje vitaminom C, te vitaminima iz B skupine, izvrstan je zvor kalija, kalcija, željeza i magnezija. Zreli plodovi su izvrstan laksativ i diuretik. Blagotvorno djeluju na upalu želučane sluznice, ali i na mnoge druge želučane tegobe.

Ljekovito djelovanje mušmule: poboljšava vid, jača jetru i bubrege, liječi vrtoglavicu, poboljšava probavu, snižava holesterol, pomaže kod upale krajnika i dišnih puteva, uklanja želučane tegobe, otklanja nesanicu i regulira nizak pritisak.

Mušmule beremo u kasnu jesen, nakon prvih mrazeva. Čak se berba preporučuje tek nakon što sve lišće opadne sa stabla, jer su tada ubrane mušmule najukusnije. Nakon branja, potrebno je ostaviti mušmule nekoliko sedmica da omekšaju i dozriju. Okus zrelih plodova je slatko-kiselkast.

Sličica Želim Print

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine