digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Njihovo veličanstvo kompleks vitamina B

Svaki od vitamina ima tačno određenu ulogu i funkciju u našem organizmu. Koliko je opasan deficit, toliko je nepoželjan i suficit, međutim, raznovrsnom i pravilnom ishranom teško da možemo pretjerati sa unosom vitamina. Dodatno ćemo se potruditi da unesemo vitamin C koji pomaže apsorpciji, a posebnu pažnju ćemo posvetiti vitaminu D koji će pomoći povezivanje i bolju iskoristljivost vitamina u organizmu i imunitet može da procvjeta. Za ovu priliku izdvojili smo nekoliko zanimljivosti o vitaminima iz B skupine.

Vitamin B1 pomaže u regulaciji ugljenih hidrata i razvoju aminokiselina, te je neophodan za rad nervnog sistema.

Vitamin B2 pomaže metabolizam. Simptomi njegovog nedostatka su poremećaj u funkcionisanju nervnog sistema, smanjen rast kose i njeno pojačano opadanje, oštećenja sluzokože, zamućenost vida i pojačano suzenje očiju. Namirnice bogate vitaminom B2 su: soja i integralno brašno.

Vitamin B6 učestvuje u metabolizmu proteina i nezasićenih masnih kiselina, djeluje kao diuretik, pomaže normalnu funkciju mozga i nervnog sistema. Nedostatak ovog vitamina dovodi do kožnih oboljenja, promjena na očima, usnama i jeziku, grčenja mišića i psihičkih poremećaja. Prirodni izvori vitamina B6 su: suho grožđe, suhe šljive, grah, leća, soja, kukuruz, povrće i pileće meso.

Vitamin B12 značajan je u procesu stvaranja krvi i aktivira rast nervnih ćelija. Nedostatak ovog vitamina dovodi do poremećaja varenja, slabljenja apetita, te poremećaja u radu nervnog sistema i aritmije. Vitamin B12 nalazimo u: soji, gljivama i mesu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine