Printaj ovu stranu

Treći dan ramazana: Ideja za iftar

Autor: Juni 19, 2015 0

Prema preporuci doktora jedanput ili dvaput sedmično potrebno je jesti ribu. Naravno, kada je čovjek gladan najmanje mu treba da se pati s kostima ribe, ali imamo rješenje

SUPA

 Riblja čorba

Ako niste dosad probali riblju supu/čorbu, možda je krajnje vrijeme. Riblja čorba se ne može naći u svakom restoranu, ali je vi možete lahko napraviti i prijatno iznenaditi postače.

 U jednoj litri vode dodati 3-4 riblja fileta ili dvije pastrmke. Kuhati 25-30 minuta. Izvaditi pastrmku ili filete te očistiti od kostiju. Očišćenu ribu propasirati ili blendirati te vratiti u vodu u kojoj se kuhala. Napraviti zapršku od malo ulja, brašna, vegete, bibera, čili paprike, crvene paprike, peršuna i paradajz sosa. Zapršku istresti u vodu s ribom te kuhati još 5-10 minuta. Servirati

 

 GLAVNO JELO

 Oslić s krompirom

 Ova riba osim glavnih rebara nema kostiju, drugim riječima koliko potrošite na čišćenje prilikom jela za piletinu toliko ćete i na oslić, stoga ako ga poslužite za iftar neće biti problem postačima. 


Dok se oslić odledi pripremite sos. Pomiješajte malo više peršina, bijeli luk, so, biber, vegetu, sirće, limun i ulje (najbolje maslinovo). U ovaj sos ubaciti ribu da duže vrijeme odstoji kako bi riba upila i začine, ali i ulje što omogućuje da malo koristite prilikom pečenja (najbolje bi bilo da bude cijeli dan kako bi riba upila ovu smjesu).

 Nakon što izvadite ribu, uvaljajte u brašno i položite u pouljenu tepsiju. Nakon pečenja ribe u pekari kao prilog dodajte krompir, koji se najčešće koristi uz ribu. Naša preporuka je da skuhate krompir u posoljenoj vodi bez ikakvih posebnih začina. Možete ga poslužiti uz ribu s malo peršuna, kopra ili drugog začina po želji, ali i sa sirćetom. Naime, nakon kuhanja pomiješajte krompir u jednoj zdjeli sa crvenim lukom, biberom, maslinovim uljem i sirćetom.

 Uz ovaj dan sjetimo se Kur'anskog ajeta: Uzvišeni u Kur'anu kaže: "Vama se dopušta da u moru lovite i da ulov jedete, da se njime vi i putnici koristite..." (El-Maida, 96)