Printaj ovu stranu

Pretposljednji iftar: Njemačko-bosanska ideja

Autor: Juli 15, 2015 0

Kuhinja od Njemačke do Bosne

 

Predjelo: Njemačka krompir salata

500 gr kuhanog krompira
2 kuhanih jaja
1 glavica luka - vrlo sitno isjeckana
200 gr pileće šunke
5-6 kiselih krastavica
3 kašike majoneze
2 kašike pavlake
so
2-3 kašičice vode u kojoj su bile kisele krastavice
Krompir isjeći kolutiće, jaja i krastavice takođe, šunku isjeći na trakice i skupa s lukom sve pomiješati. Majonezu, pavlaku, soli i vodu krastavica umutiti i time preliti salatu. Sve fino izmiješati i ostaviti u frižideru da odstoji jedno dva sata. Kod ove salate je jako bitno da se do serviranja drži u frižideru i nakon obroka ostatci odmah vrate u hladnjak, jer je na ovoj ljetnoj toplini majoneza jako osjetljiva i lahko kvarljiva.

 Glavno jelo: Bamija

Bamiju skinuti s konca i natopiti 12 sati u hladnoj vodi, potom obariti u vodi u koju je dodato malo sirćeta ili limunovog soka. Potom je dobro oprati dok voda ne bude više sluzava. U šerpi na malo masnoće upržiti 2 glavice luka, 2 sitno sjeckane mrkve i 500gr teletine isjećene na kocke. Kada meso omekša dodati pola litra vode, bamiju i začine i kuhati još nekih 20 minuta. Ako želite malo gušću bamiju umutiti 1 kašiku brašna sa malo vode i dodati u bamiju, pustiti da prokuha i posuti sjeckanim peršunom.

Desert: Aromatična voćna salata

Voća po izboru isjeći na zalogaje i pomiješati. 2 fildžana šećera zakuhati sa 1 fildžanom vode, u to dodati štapić vanilije (ili vanilin šećer), malo cimeta, karanfilčića i mljevenog džumbira. Naribati malo kora narandže i vrelu smjesu preliti preko salate, izmiješati i servirati ukrašenu s malo šlaga.

 

Priprema: Dženeta Fajić-Kalabić koja uređuje i blog dzenetinatrpeza.blogspot.com