digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

MOJ BEDR: Najbolja priča Naide Sirovice

Džematski odbor Kuršumlije, Jusuf-pašine džamije u Maglaju,  inicirao je književno stvaralaštvo među džematlijama i ostalim sugrađanima u sklopu ramazanskih aktivnosti , što je ozvaničeno konkursom za najbolji prozni tekst pod naslovom ,,Moj Bedr?!'', a što je na kraju rezultiralo mnogobrojnim tekstovima, hiljadama pregleda i glasova na oficijelnoj Facebook-stranici džamije, gdje su priče objavljivane i čitane

Pravo učešća, od 1. do 12. jula, imali su svi građani općine Maglaj, bez obzira na književnostvaralačko iskustvo, starost, spol, vjersku ili etničku pripadnost. 

 Principom glasanja ,,like & share'' korisnici Facebooka rangirali su prve tri priče, tako da je, pored Emane-Hanan Pinjić i Adija Softića, najviše glasova dobila Naida Sirovica.

Njezin ,Bedr' podržalo je preko dvije hiljade glasova (like) i stotinu dijeljenja (share). 

 

MOJ BEDR, Naida Sirovica
,,Borba, gorčina, gubitak. Te tri riječi opisuju moj život . Imam 19 godina , ali životno iskustvo i gubitak veliki . Od malih nogu , bila sam uz bolesnu majku , brinula se za mlađu sestru i brata . Teško je opisati život djevojčice , koju pritisnu problemi  i životne nedaće . Sav teret sam nosila na svojim leđima , a društvo i igra s djecom su me mamili vani . 

Eh , da je i sada tako , samo da su mi živi otac i majka . Sa svojih 15 godina izgubila sam oca , a 4 mjeseca poslije i majku . Taj bol , taj unutarnji krik i stezanje u grudima , ne mogu opisati nikome , i ne bih poželjela da bilo ko doživi . Kažu mi proći će , oporavit ćeš se .

 Ja evo 4 godine čekam , vodim borbu i nadam se da prođe. Ne prolazi . Da li će doći to vrijeme koje se zaborav zove ? 

Slušam prijateljice kako se žale , izgubile su momka , ljubav  ili prijateljicu. Samo da znaju šta je pravi gubitak. sreća pa ne znaju!- Momak će doći drugi , prijateljicu ćeš naći drugu , nova ljubav će se useliti u tvoje srce , ali novih roditelja nema . Allah (đž.š.) mi je podario ljude koji su mi poput roditelja , ali njih ne zovem:oče i majko , nego: amiđža i strina . Uz njih imam sve kao i ostala djeca , samo nemam roditelje. Kažem ,samo', a ustvari to znači sve! Svaki dan kažem da  ne mogu više , ali novi dan , nova snaga . Samo Bog zna odakle je crpim.  

Majko moja ,oče moj, toliko mi nedostajete , toliko boli,  a toliko se trudim da pored svih problema ostanem čovjek . Znaš majko , kada dođe taj 8. mart -meni taj praznik i ne znači nešto- ali vidim djecu kako s ponosom kupuju cvijeće i žure kućama . Žurila bih i ja majko , ali kuda ? Majko moja , ispunila sam tvoj i svoj san , završila sam srednju školu odličnim uspjehom , upisala sam fakultet. Sestra je ispunila svoj san , ide u medresu i odlično joj je . Oče moj , tvoj mali sin je završio drugi razred i hvali se kako ima curu i sve petice u školi . 

Ipak, kad sagledam svoj život i sve kroz šta sam prošla , pitam se da li sam dobila bitku ? Ostvarila sam sve sto sam htjela , bez ijednog roditelja . Dok sam ovo pisala osjetila sam olakšanje i suze su slijevale niz ovo mlado umorno lice .Shvatila sam . Moji roditelji ,gdje god da su , ponosni su sigurno na mene . Mama, babo , volim vas puno;  zaklinjem se da će te uvijek biti ponosni na svoju kćerku . Za vas mogu samo moliti Allaha (đž.š.) za vječni đžennet , a za sebe da ostanem čovjek u ovom surovom svijetu .''

 

Novčane i poklon-nagrade najboljim autorima, te zahvalnice svim učesnicima bit će uručene u srijedu, 15. jula, poslije zadnjeg ovogodišnjeg teravih-namaza u  džamiji Kuršumliji.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine