digitalbanner-naslovna7.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg

Nagrađeni rad: Moj poslanik, moj učitelj i uzor

Autor: Ale Kamber Decembar 28, 2015 0

Nagrađeni najbolji radovi polaznika mektaba u Livnu

 

 

Na mevludskoj svečanosti u livanjskoj Ćurčinici, održanoj 23.12.2015.godineu (12-rebiu-l-evvela 1437h.g.), u povodu obilježavanja rođendana Poslanika Muhameda s.a.v. proglašeni su i nagrađeni i najbolji radovi polaznika mekteba na temu „Moj Poslanik, moj učitelj i uzor“. U kategoriji najmlađi uzrast najbolji rad napisao je Vedad Džafić, učenik 3.razreda osnovne škole, u kategoriji srednji uzrast najbolja je bila Samira Hodžić, dok je među srednjoškolcima najbolji rad po ocjeni komisije koja ga je pregledala napisala Šejla Druško, učenica 3.razreda livanjske Gimnazije. Šejlin rad koji je ujedno i najbolji od svih ove godine, a nadamo se i jedan od najboljih u BiH prenosimo u cjelosti:

„MOJ POSLANIK, MOJ UČITELJ I UZOR

U vremenu pogrešnih vrijednosti, zaboravljenih granica između dobra i zla, vremenu materijalizma, nezadovoljstva i nemoralnosti, vremenu kada su pogledi mutni, srca bolesna i duše izgubljene, moje oči sijaju, moje srce je ispunjeno aškom, a moja duša mirna. Obogatio me miris najljepšeg i najrjeđeg cvijeta, crvene ruže bez trnja koja je nikla iz suhe pustinje toliko odabrana, čista i intenzivna da ljepota njenog mirisa ne jenjava ni nakon četrnaest stoljeća. Ovaj je vijesnik proljeća i spasa za sve svjetove zalijevan milošću Najmilosnijeg na laticama povjerljivosti, iskrenosti i ljubavi ponio uputu i svjetlost za sva vremena i stvorenja.

Muhammed ibn Abdullah primjer jetima i roditelja, mladića i muža, rođaka i prijatelja, podređenika i lidera, trgovca i ratnika, primjer čovjeka u radosti i žalosti, primjer  lijepog ophođenja prema mladima i starima, primjer odanosti, iskrenoti, povjerljivosti, pravednosti, skromnosti i humanosti. Na svojim je leđima ponio sve terete i iskušenja ovozemaljskog života i to sa blagim osmijehom koji s njegova lica nikada nije silazio. Od harfa do harfa je kročeći  u zemlju utisnuo časni govor Gospodara svih svjetova, neizbrisiv do Dana sudnjega. Niti jedan svoj korak nije načinio po hiru svome.

Poslušan i odan Sveznajućem satkao je obrazac života kao zrcalni odraz Uzvišenog govora. Ostavio je iza sebe ustav čiji nepromjenjivi članci obuhvaćaju sve moguće sfere ovog prolaznog života. Ustav koji ima svoje sljedbenike i nakon više od tisućljeća, zbog kojeg se ratuje stoljećima, koji neće biti zaboravljen ni kada Sunce izađe sa zapada, ustav tolike težine, a oslonjen na samo jednog čovjeka. Njegovo ime, zapisano nad kapijom edenskih vrtova, od Adema do zvuka Israfilovog roga, savijat će se jezicima robova Allahovih, izučavati u glavama razumom obdarenih, teći venama milošću nagrađenih i kucati u srcima sretnih, kojima će on prići i za koje će se zalagati na dan  kada ih napisute čak i majke njihove.

Blago povjetarcu koji je milovao lice tvoje sjajno kao mjesec, blago pustinjskim dinama koje si pozlatio svojim odmjerenim hodom, blago Mekki u kojoj si se rodio i Medini u kojoj si sklonište našao, blago onima koji su ti glas čuli, osmijeh vidjeli, ruku poljubili, u snu te gledali, tebe kao zvijezdu vodilju uzeli.

Blago onima kojima ćeš se vječno smiješiti kraj Kevser vrela. Ti, sjajna zrako pustinjske noći, šefadžijo i spasitelju naših duša, imame svih Resula, najodabraniji, voljeni vejrovjesniče, sjaju moga oka, žudnjo moga srca, bistra vodo moje žeđi, moj poslaniče, moj učitelju, moj uzoru, za tvoje se društvo u džennetu molim.

Selam ya Resulallah, ljepšeg dara ljudskom rodu ne treba.“

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine