50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Sjećanje na Abdulaha Skaku

Autor: Prof. Ismet Kasumagić Juli 15, 2015 0

Ostasmo bez najznačajnijeg čaršijskog dobrotvora

 

hadži Uzeira (Abdulah) dr. SKAKA

 U petak, 29. maja 2015. na Ahiret je preselio Uzeir Skaka, nakon dugog i teškog hastaluka, u 65 godini života.

Dženaza-namaz je klanjan 1. juna 2015. iza podne namaza u haremu Begove džamije u prisustvu veoma velikog broja klanjača. Imamio je imam ove džamije Hfz. Mensur ef. Malkić, a vrline merhuma istakao je Hfz. Ismet ef. Spahić.

            Ukop je obavljen u 14'30 sati na mezarju Faletići, gdje Skake imaju svoju posebnu parcelu.

            Uz kabur su se hafizu Malkiću pridružili njegov zamjenik i mujezin. Ukop su izvršili:brat Mehmed i sinovi Abdulah i Halid. Tužno je bilo pogledati najmlađeg sina Emira sa suznim očima. Govor nije ponovljen, a zdušno je tri puta ponovljeno:

„Halalosum!“

Tevhid je proučen u kući merhuma.

Uoči petka, 4. Juna 2015. Hüseyn Kansu sa sinom Salihom posjetio je Ismeta i Azijadu Kasumagić da im izrazi saučešće povodom smrti zeta Uzeira Skake. Tada je hfz. Salih poklonio dovu rahmetliji. Posjetio ih je takođe i Mustafa Memiš iz Turske i tom prilikom skupa sa domaćinima poklonio dovu merhumu, nakon učenja Jasina.

Pored supruge Amre, u njegovoj porodici su ostali: tri sina (Abdulah, Halid i Emir) I tri kćeri (Almasa, Fatima i Lamija), te unuci Tarik i Uzeir, zetovi Senad i Sanjin i snaha Majda.

 

Biografija

Porijeklo

Uzeir je sin Abdulaha i Almase Skaka, rođ. Kalajdžisalihović. Ima dva brata: Mehmeda i Tarika.

 

Obrazovanje

Osnovnu školu, Srednju zanatsku školu, Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet je završio u Sarajevu.

 

Zanimanje

Bio je vlasnik Brijačke radnje na Baščaršiji, a bavio se i obrezivanjem djece.

 

Aktivnosti u toku agresije na RBiH

Bio je u sastavu rezervne policije u općini Stari grad. U oktobru 1992. godine je bio član oficijelne delegacije RBiH, a po nalogu predsjednika Alije Izetbegovića bio je u posjeti „Merhametima u Zagrebu, Rijeci i Splitu, a zatim određenim ustanovama u Turskoj, Iranu, Saudijskoj Arabiji, Jordanu i Australiji radi sklapanja ugovora o pomoći RBiH.

U periodu od 1992.-1994. je bio u Generalnom konzulatu RBiH u Istanbulu kao stručni saradnik za socijalno-humanitarna pitanja i zbrinjavanje ranjenika i izbjeglica koji su dolazili iz Bosne i Hercegovine u bosansku bolnicu u Istanbulu.

  1. godine je pokrenuo formiranje Kluba ljekara. U početku su obilazili bolesne u našem gradu. Taj klub je prerastao u Medicinsku asocijaciju BIMA, koje je zvanično formirana 31.10.1998. Od njenog osnivanja vršio je funkciju izvršnog direktora. Glavni zadatak BIMA-e je bio obilazak povratnika na cijelom području Bosne i Hercegovine, pregld stanovništva i davanje određene terapije i naočala. Od 1999. godine BIMA je uključena u svjetsku asocijaciju FIMA-u. Tako su ljekari BIMA-e učestvovali u humanitarnom radu u Turskoj, Iranu i Pakistanu nakon razornih zemljotresa.

            Od marta 1990. godine aktivno je učestvovao u formiranju stranke SDA i bio član prvog Gradskog odbora SDA. Zatim je bio do kraja aktivnosti član Opštinskog odbora SDA općine Stari grad. Od 2007. godine je angažiran i u Komisiji za zdravstvo pri SDA. Na općinskim izborima 2008. godine izabran je za vijećnika Općinskog vijeća Stari grad Sarajevo.

Februara 1991. godine obnovljen je rad „Merhameta“ gdje je bio aktivan u radu Izvršnpg odbora i Ljekarske komisije.

 Bio je direktor FONUS-a (Fondacija za stipendiranje nadarenih učenika i studenata).

 

                                                                             

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine