50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Livno: Na bolji svijet preselila Melća Jeleč

Autor: Ale Kamber Decembar 14, 2015 0

Na bolji svijet je u 73-oj godini preselila sarajevska Livanjka, Melća Jeleč, koja je prošle godine finansirala izgradnju hajr-česme u livanjskom gradskom haremu „Kraj“, koja je puštena u funkciju 1.novembra 2014.godine.

 

Dženaza rahmetli Melći je obavljena u subotu, 12.decembra 2015.godine u rodnom Livnu, u haremu „Kraj“, uz prisustvo velikog broja vjernika. Nakon klanjanja dženaze ispred džamije Hadži Ahmeda Dukatara na Topovima, vozilom je prevezena do svoje česme a odatle su je Livnjaci na rukama odnijeli uvrh harema gdje je ukopana uz svoje najbliže.

Dženazu je predvodio Adis ef.Sultanović, imam džamije na Topovima. On je u kratkoj besjedi prisutne i podsjetio na Melćino uvakufljenje česme, zatraživši od klanjača dženaze da joj halale što je i učinjeno.

Melćina česma je zidana od kamena i betona a napaja se sa obližnjeg izvora iznad harema. Na česmi se ističu slavina u obliku ribe i ploča sa natpisom sadržaja: "Kada umre čovjek, prestaju mu teći sevapi,osim u tri slučaja: od trajne sadake, od znanja koje je ostavio pa se njime koriste ljudi i od  hairli djeteta koje se moli za njega (hadis). U ime Boga i iz ljubavi prema rodnom Livnu ovu hajr - česmu podiže Melća Jeleč, kćerka Hasanova 1435 h.g. - 2014."

 

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija