digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

U Bužimu klanjana dženaza brigadiru Hamdiji Mustafiću

Autor: H. Nesimović Juni 09, 2017 0

Na Brigovima kod Bužima 18. maja 2017. godine obavljena je dženaza Hamdiji Mustafiću, penzionisanom brigadiru i zamjeniku komandanta 505. viteške bužimske brigade.

Bila je to, uistinu, velika dženaza, obavljena dostojanstveno i uz najviše vojne počasti, koja je na svojevrstan način govorila o poštovanju djela koje je iza sebe ostavio rahmetli brigadir Hamdija, pogotovo ostvarenog u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu. Dženazi je prisustvovalo nekoliko hiljada građana Unsko-sanskog kantona i šire, bihaćki muftija Hasan ef. Makić, glavni imami, imami sa područja Bosanske krajine, penzionisani generali Armije R BiH Atif Dudaković i Fadil Hasanagić, komandanti brigade, brojni saborci, starješine, rodbina, prijatelji, poznanici, poštovaoci rahmetli Hamdije-Hamde.

Ispred rahmetlijine kuće od brigadira Hamdije se oprostio mjesni imam Husein ef. Grošić istakavši da se radilo o čestitom roditelju, suprugu, prijatelju, komšiji, a posebno o hrabrom borcu i starješini Armije R BiH, koji se nikad nije štedio, niti kolebao, već bio primjer istinskog borca, patriote, kolege, roditelja i džematlije.

Prije klanjanja dženaze veličanstvenom skupu, koji je odisao jedinstvom, koje nažalost nedostaje Bošnjacima, obratio se komandant Petog korpusa Armije R BiH Atif Dudaković. Kazao je kako je rahmetliju upoznao u najtežim trenucima za državu Bosnu i Hercegovinu i s kojim je tokom agresije, a i poslije, bio u prilici sarađivati i izgrađivati istinsko prijateljstvo. Između ostalog, podsjetio je na veliko djelo ovog junaka, borca, komandira i komandanta, zahvalio mu se za sve što je uradio, te dodao kako se brigadir Hamdija dokazao hrabrošću i borbom za istinu, pravdu, naglasivši da su teška iskušenja kroz koja se prolazilo jačala bošnjački narod, što danas nažalost nije praksa. Završavajući svoj govor general Dudaković je sinu rahmetli Hamdije predao državnu zastavu.

Dženazu r Hamdiji predvodio je njegov brat Izet, koji je tačno prije 23 godine klanjao dženazu i svom najmlađem bratu Osman ef. koji je kao pripadnik 505. viteške bužimske brigade poginuo, ako Bog da, šehidskom smrću, boreći se protiv samozvane vojske izdajnika Fikreta Abdića. Brigadir Hamdija ispraćen je sa fatihom i gromoglasnim tekbirom, baš kao što se to činilo kada se opraštalo od poginulih boraca 505. viteške bužimske brigade.

Hamdija Mustafić, rođen je 8. avgusta 1959. godine u Bužimu gdje je završio osnovnu školu 1974., a srednju u Bosanskoj Krupi 1979. godine. Više obrazovanje stekao je na Univerzitetu u Bihaću 1998. godine. 0d 1988. do 1992. godine nalazio se na dužnosti rukovodioca vazduhoplovnih sredstava u sklopu Jugoslavenske narodne armije (JNA).

Početkom aprila 1992. pristupio je Štabu teritorijalne odbrane Bužim, gdje je imenovan za komandira sektora Dobro Selo, Ravnice, Kekići i Stabandža. U periodu od oktobra 1992. do januara 1994. godine obavljao je dužnost komandanta bataljona, a nakon toga, kao jedan od najbližih saradnika generala Izeta Nanića, izabran je na poziciju zamjenika komandanta 505. bužimske viteške brigade. Na toj dužnosti ostao je do januara 1995. godine kada prelazi u komandu Petog korpusa Armije RBiH. U toku rata ranjavan je dva puta.

Za ratni doprinos i zasluge odlikovan je ratnim priznanjem Srebreni štit, te je pet puta pohvaljivan od komandanta Armije RBiH i komandanta Petog korpusa.

Po završetku agresije Mustafić je obavljao dužnost načelnika odsjeka u Štabu 5. korpusa i komandanta Komande za razvoj u Vojsci FBiH, odakle je otišao u penziju 2004. godine sa činom brigadira. 

Neka se Uzvišeni Allah smiluje rahmetliji, oprosti mu grijehe, podari dženneti-firdevs, proživi ga u društvu vjerovjesnika, pravednika, šehida i dobrih ljudi, kojima je Allah milost Svoju darovao, a njegovoj supruzi, djeci, braći, sestrama i bližnjim sabri-džemil.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine