50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg
preporod-banner-za-preporodinfo22.jpg
Teme

Ipak nismo zadnji, već predzadnji

Februar 25, 2020

Samo Albanija na ovim prostorima troši manje od BiH na istraživanje i razvoj, a zajedno s BiH je na začelju po broju prijavljenih patenata 

Tradicija

El-inširah

Februar 25, 2020

Ova sura je objavljena ubrzo nakon prethodne sure (Ed-Duhā), u ranom mekkanskom periodu. I ona je u cjelosti posvećena vjerovjesniku Muhammedu, a.s. U njoj se govori o važnim detaljima iz njegovog života i poslaničke misije. Također, ona donosi izuzetno korisne savjete koji su potrebni čovjeku u suočavanju sa životnim izazovima i iskušenjima.

Teme

Crna Gora: S v(j)erom u ustav: sloboda i(li) smrt

Februar 21, 2020

Zakon o slobodi vjeroispovijesti  Crne Gore usvojen je 27. decembra 2019., uz protivljenje poslanika Demokratskog fronta, čijih je 103 amandamana na Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti Skupština Crne Gore odbacila. Usvajanje ovog zakona kojem se protive prosrpska opozicija ali i SPC bio je povod za niz incidenata u političkom i javnom prostoru Crne Gore, od sukoba u Skupštini do protesta na ulicama.

Kultura i nauka

Schindlerov lift

Februar 21, 2020

Darko Cvijetić Schindlerov lift

Teme

Idžaze: Porijeklo „stranih“ diploma

Februar 21, 2020

Velike i istinske uleme danas ne nedostaje hvala Allahu, ali ima mnogo i ovih drugih koji, bilo da su mentori ili učenici žele instant nauku, blic informaciju, površno znanje i brzo stečenu diplomu. Navedeni problem je uočavao čuveni imam Aš-Šatibi još za svoga vremena, a šta onda kazati za generacije poslije ili čak nas danas. 

Tradicija

Od svakog se ponešto da naučiti

Februar 21, 2020

Šta je to sa muslimanima da i pored toliko namaza, ipak, ogovaraju, potvaraju i zajednicu, direktno i indirektno, razaraju?

IZ BiH

Novi broj Preporoda

Februar 17, 2020

U novom printanom izdanju Preporoda broj 4/1158 od 15. februara 2020. čitajte:

Teme

(Ko) biva otac

Februar 10, 2020

U posljednje vrijeme mnogo radimo na jačanju žena, edukaciji, doedukaciji, psihološkom potpomaganju. U isto vrijeme sve to nije propraćeno sistemskim radom sa onima koji su ženu doveli u stanje da joj treba pomoć. Šta sve treba popravljati? Šta kada one nose bolne porodične priče, neispričane, teške? 

Tradicija

Kur'an – derogacija, a ne revizija

Februar 10, 2020

Odnos islama prema kršćanstvu u startu je bio dobar. Islam nije ni pokušao da negira ideologiju kršćanstva. Međutim, u daljem razvoju stav islama se mijenja. To zbog toga što je došlo do političkog i vojnog sukoba sa arapskim plemenima koja su na sjeveru poluotoka prihvatila kršćanstvo, ističe Montgomeri Watt. 

Mišljenja

Pravo je pitanje naš nemar prema Genocidu

Februar 10, 2020

Negiranje Genocida počinjenog nad Bošnjacima u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu, ozbiljan je problem jer predstavlja nepriznavanje odluka međunarodnih i domaćih sudova, vrijeđanje žrtava i pripremu terena za ponavljanje Genocida. 

Izašao je novi broj "Preporoda"

bbi-nagradna-igra.jpg
Zekat
50-godina.gif
bh-telecom-bannermobile.jpg
pretplata-banner.gif
pitanja-naslovna.jpg

Društvo

Ipak nismo zadnji, već predzadnji

Ipak nismo zadnji, već predzadnji

E.S. Feb 25, 2020 Teme

Samo Albanija na ovim prostorima troši manje od BiH na istraživanje i razvoj, a zajedno s BiH je na začelju po broju prijavljenih patenata  ...

banner 606x504 N1 300x250 radar

bh-telecom-banner.jpg
© 2017 Media centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini