digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Šareni fenjeri simbol ramazana

Autor: S.M. Maj 24, 2018 0

Svjedoci smo da se zadnjih godina, preko medija i kod nas, kao jedan od simbola ramazana pojavljuju šareni fenjeri. Oni su dio vrlo stare egipatske tradicije po kojoj djeca noću tokom ramazana hodaju ulicama i uz pjesmu mašu šarenim svjetiljkama raznih boja. Niko, ustvari, ne zna kad je započeo taj običaj, ali je sigurno da je nastao u Egiptu stoljećima prije nego što je izumljena električna struja. Kairo je od davnina bio poznat po tome da je raskošno osvijetljen tokom ramazanskih noći.

Pošto je djeci u Kairu, izuzetno tokom ramazana, dozvoljeno da do kasno u noć budu vani, počeli su u grupama hodati ulicama sa šarenim fenjerima u rukama. Pjevali bi pjesme i išli od vrata do vrata s nadom da će kojim novčićem ili slatkišom biti nagrađeni za svoje pjevanje. Već stoljećima pjevaju stare pjesme koje se prenose s generacije na generaciju. Jedna od najraširenijih pjesama koja se pjeva uz ramazansko mahanje svjetiljkama ima slijedeće stihove:

Vah, Vah

Ijajah

Otišao si, o Šabane

A došao si, o Ramazane

Ijajah

Sultanova kćerka

Nosi svoj kaftan

Ijajah

U ime Boga Samilosnog

Udijelite nam ovogodišnji poklon

Mnogi vjeruju da dječije ramazanske pjesmice vuku vrlo staro porijeklo, još iz predislamskog vremena kad su Egiptom vladali faraoni. Jedno je sigurno, vrlo su stare i vrlo „egipatske“. Sedam dana pred početak ramazana u jednom od najznačajnijih starih, srednjovjekovnih trgovačkih četvri u Kairu, u ulici Ahmed Mahir, sve prodavnice, iako su dojučer prodavale sve i svašta, postaju čarobni dućani prepuni raznih šarolikih svijetlećih lampi koje mame dječije poglede i tjeraju mame i babe da im ih kupe. Glavna ulica u kairskoj čaršiji postaje ulica šarenih fenjera. Posvuda su okačene na hiljade svjetiljki u tri veličine, male srednje i velike, namijenjene da uveseljavaju mlade muslimane Kaira tokom ramazana.

Proizvođači ramazanskih fenjera su vrlo skromni ljudi koji u malim radionicama u uskim sokacima Kaira, s velikom ljubavlju, ručno izrađuju metalne okvire fenjera u koje umeću posebno izrezane komade šarenog stakla. Zahtjev tržišta pokazuje da svakog ramazana u prodavnicama treba biti na desetine hiljada novih fenjera. Zbog toga, ubrzana proizvodnja kreće devet mjeseci prije ramazana. I tako je već stoljećima. U Kairu žive porodice koje već iz generacije u generaciju, tradicionalno, obavljaju samo jedno zanimanje, proizvode ramazanske lampe. Tako je i danas, u megalopolisu sa više od 20 miliona stanovnika, procvjetale su svjetlošću ulice Kaira jer iz prodavnica najmlađe stanovnike tog grada mame lampe kojima će tokom ramazana mahati i pjevati vesele pjesmice da bi skupili nešto novca za bajramske poklone.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine