Printaj ovu stranu

U Livnu Dan džamija obilježen radno

Autor: Šejla M.K. Maj 11, 2017 0

Medžlis IZ Livno već četiri godine značajno obilježava Dan džamija u BiH, uglavnom kroz aktivnosti Udruženja žena Medžlisa Livno, kada su muallime za svoje aktivistice organizirale edukativne susrete, te radionice za maktepske učenike

 

Ove godine, incijativom muallima Medžlisa, a u saradnji sa svim imamima, aktivisticama Udruženja žena, mektepskim učenicima, omladinom i ostalim džematlijama, Dan džamija obilježen je čišćenjem svih džamija i džamijskih harema na području Medžlisa Livno.

Cilj ove akcije bio je da se na isti dan, u isto vrijeme osvježe i očiste sve naše džamije, kako bi se osjetila snaga džemata i oživilo zajedništvo, što je uveliko i postignuto.

Inače se džamije čiste pred ramazan, međutim, prednost ranijeg uvođenja ove akcija bila je mogućnost da se tepisi operu i osuše do ramazana, na radost svih klanjača koji će ramazanske noći, a i dane provoditi u čistim i mirisnim džamijskim prostorijama. Tepisi su odnijeti na pranje u džamijama: Milošnik, džamiji na Topovima, te u Lala pašinoj na Begluku.

Neki aktivisti su se odlučili da akcija bude baš precizna i potpuna, pa su i okrečili neke dijelove džamije. Tako je bilo u džamiji Ćurčinici.

Akcijama su se mahom pridružila i mektepska djeca, čak i ona najmlađa, koja su svojim prisustvom unijeli radost i elan.

Pojedini džemati su se nakon čišćenja počastili uz roštilj i zajednički ručak, što je vrlo pohvalno u građenju lijepih veza između džematlija. Tako je bilo u džematu Golinjevo.

Zahvaljujemo se džematlijama koji su sve dokumentovali i dostavili nam slike kako bismo podijelili sa javnošću ovakve društveno važne projekte, a kako bismo možda i neke potakli da nam se pridruže dogodine ako Bog da.

Na Dan džamija očišćeno je 10 džamija, a to su: Ćurčinica, džamija Ahmeda Dukatara na Topovima, Lala pašina na Begluku, džamija Milošnik, Balaguša, Zavra, džamije u džematima Podhum, Golinjevo, Guber i Grborezi.

Da Allah nagradi sve učesnike ovog mnogostruko korisnog djela, kako one koji su ponudili svoje vrijeme i ruke, tako i one koji su kakvom skromnom donacijom počastili učesnike.

 

Povezani članci (po oznakama)