Printaj ovu stranu

Muftija Dedović u Konjicu: Miradž nas uči da napredujemo

Autor: April 14, 2018 0

Povodom Lejlet-l-Mi'radža i Dana Armije RBiH, u petak, 13. aprila 2018. godine poslije akšam namaza u Gradskoj džamiji u Konjicu upriličen je mevludski program koji su izveli imami Medžlisa Islamske zajednice Konjic i hor "Sejfullah".

Predavanje je održao uvaženi muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović Na početku mevludskog programa veliki broj okupljenih džematlija poselamio je imam gradske džamije hafiz Ruhid ef. Nezir. Potom se obratio glavni imam Medžlisa IZ-e Konjic Refik ef. Delić, selameći prisutne i ukratko podsjećajući vjernike o mubarek noći Isra i mi'radža. Program jenastavljen učenjem mevluda i ilahija i kasida koje je izveo hor "Sejfullah" Konjic.

Na kraju programa vjernicima se obratio uvaženi muftija mostarki mr. Salem ef. Dedović.

Muftija je u svom obraćanju, između ostalog podsjetio vjenrike da se ova noć u tradiciji muslimana naših prostora obilježava još i kao Dan vakifa, te čestitao vakifima gradske džamije u Konjicui vakifima svih vakufa, podsjetivši kako je Gradska džamija svečano otvorena prije dvije godine. Podsjetio je vjernike na važnost vakufa, uvakufljenja te na povezanost vakufa i opstojnosti Bošnjaka na ovim prostorima.

U kontekstu trenutnog stanja u zemlji i svijetu muftija je, između ostalog, naglasio:

"Naš narod je imao nesalomljivu volju, snagu, volju i odlučnost da ne dozvoli da nas porobe. Ni danas ne smijemo biti porobljeni u svijetu svoje volje, snage svijesti... Mi moramo znati danas šta se želi sa porukama koje nam žele ovu zemlju pokazati lošom, besperspketivnom, zemljom bez nade i budućnosti. To nije tačno. Moramo to znati i istrajati moleći Allaha da nam pomogne: Gospodaru naš ti nama pokaži istinu istinom i osokoli nas da slijedimo tu istinu, tu dobro. I pokaži nam neistinu neisitnom, laž laži, obmanu obmanom, opsjenu psjenom, i osokoli nas i ohrabri nas da se klonimo toga.

U ovoj našoj zemlji i širim prostorima nego je naša domovina, još uvijek razviđaju se različiti planovi, koje moramo sagledavati, ne površinski kako nam se prikazuju, nego dubinom, suštinom. Dušmani ove zemlje uvijek su radili o glavi ove zemlje i o glavi njenog nabrojnijeg naroda. Radili su to 1992. kada su kanili podijeliti ovu zemlju, danas se to pokušava na druge načine ali sa istim nijetom.

Moramo biti čvrsti u svom identitetu. Stalno raditi na svom uzdizanju. Poruka mi'radža je da se trebamo uzdizati a ne propadati. Ne smijemo dozvoliti da nazadujemo, propadamo. Moramo jačati svijest kod našeg naroda, svijest o sebi, o nama, o našoj zemlji, našem nacionalnom imenu, našem jeziku, i vraćati vjeru u sebe. Ta nesalomiva vjera nas je spasila devedestih godina ovdje.  Njom smo izgrađivali i potvrđivali sebe i dušmanska snaga i moć, koliko god velika, nije nam mogla našteti u mjeri u kojoj su željeli, nije nam mogla uzeti nas.

Mi trebamo biti kao bedem čvrsti. Bedem se razgrađuje ako ima fragmentacja i podjela. Moramo biti jedinstveni ne smijemo razgrađivati bedem.Tada će bedem biti oslabljen.

Kur'an nas opominje: Ne budite kao ona neka osoba, suluda osoba, koja nakon što je sprela pređu svoju, sprela je i satkala, raspreda je ponovo, čini to bez ikakva razloga, da bi je ponovo spredala... To znači vraćati se unazad razgrađivait nešto što je čvrsto. Ne treba se nazad vraćat. Svijet ide naprijed i mi trebamo ići naprijed. Ne možemo biti kod očiju slijepi, kod ušiju nijemi. Veliki se procesi dešavaju, mi moramo biti dio tih procesa. Valja dževab dati za Allahove blagodati kojima nas je On Uzvišeni počastio..."

Podsjetio je vjernike da je Lejletul-Miradž noć o kojoj govore i Kur'an i hadis, te da se pod ovom odrednicom podrazumijevaju se Isra (ponoćno putovanje od Mekke do Kudsa u Jerusalemu) i Miradž (uzdignuće Božijeg poslanika do Sidretul-muntehaa), koji su se dogodili u istoj noći.

Podsjetio je vjernike da se ovaj događaj zbio u jednom od najtežih perioda Muhammedovog, a. s., poslanstva, neposredno nakon senetul-huzna (godine tuge) u kojoj je Poslanik izgubio dva najveća oslonca, pomagača i zaštitnika među ljudima, h. Hatidžu i Ebu Taliba. Poslije tog gubitka, Poslanik je išao u Taif da tamošnje stanovnike pozove u islam, ali umjesto pristanka protjerali su ga kamenicama i pogrdama. U tim trenucima Poslanik je tražio zaštitu od Najvećeg Zaštitnika i Allah, dž.š., ga je obradovao Israom i Mi'radžom.

U Kur'anu je o Israu zabilježeno: "Neka je slavljen Onaj Koji je proveo Svoga roba od Mesdžidul-Harama (Kabe) do Mesdžidul-Aksa (Kuds) čiju smo okolinu blagoslovili kako bismo mu znamenje Naše pokazali. Zaista On sve čuje i sve vidi."

Na Miradžu je Poslanik uzdignut na najviše nebo i boravio je u blizini Uzvišenog Gospodara, prekoračivši granicu koju nije dopušteno prekoračiti ni samim melekima. Tu je vidio znamenja koje ljudsko oko nije vidjelo, niti će vidjeti do Sudnjeg dana. Kur'an to potvrđuje riječima: "A vidio Ga je i drugi put, kod Sidretul-muntehaa, kod nje je džennetsko prebivalište. Kad je Sidru prekrivalo ono što je prekrivalo, pogled mu nije skrenuo niti je prekoračio. Vidio je najveličanstvenija znamenja Gospodara svoga."

Na Mi'radžu je Poslaniku objavljen propis o namazu koji je, prema njegovim riječima, "Miradž (duhovno uzdignuće) muslimana", a objavljena su mu i tri posljednja ajeta sure El-Bekare.

Povezani članci (po oznakama)