digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mevludski program u Gradskoj džamiji u Konjicu

Autor: Novembar 21, 2018 0

Povodom 12. rebbiul evvela, dana rođenja našeg voljenog Poslanika, a.s., centralna mevludska svečanost u okviru manifestacije "Merhaba, ej, naš Resule" na području Medžlisa Islamske zajednice Konjic upriličena je u ponedjeljak, 19. novembra 2018. godine nakon klanjanja jacije namaza u Gradskoj džamiji u Konjicu. Mevludski program izveli su imami Medžlisa Islamske zajednice Konjic i hor Karađoz-begove medrese u Mostaru.

Na početku programa prisutnima se obratio Refik ef. Delić, glavni imam MIZ Konjic, zahvalivši se Karađoz-begovoj medresi što se odazvala pozivu Medžlisa i prihvatila da učestvuje na centralnoj mevludskoj svečanosti  povodom rođenja Poslanika u Konjicu. 

Hor Karađoz-begove medrese predstavio se učenjem Kur'ana, ilahija i kasida, tekbira i salavata, dok su imami MIZ Konjic proučili mevludske dijelove. 

Predavač na svečanosti bio je profesor hafiz Aid Tulek, koji je u svom govoru, između ostalog, rekao: „Allah, dž.š., je odredio da Muhammedu, a.s., objavi Kur'an, Svoju riječ, i da ona čitavom čovječanstvu bude vodič do Sudnjega dana. Uzvišeni je odredio da je Muhammed, a.s., jedini poslanik koji je poslan svim ljudima. Svi prethodni poslanici poslani su određenom narodu, dok je Muhammed, a.s., poslan kao pečat tim poslanicima i Allah, dž.š., mu je podario najveću mudžizu – Časni Kur'an.“ 

Na kraju svog obraćanja profesor Tulek je uručio zahvalnicu Medžlisu IZ-e Konjic za doprinos radu i djelovanju Karađoz-begove medrese. 

„Želim se zahvaliti svim džematlijama, svim imamima i ljudima u Medžlisu IZ-e Konjic, za podršku u radu Karađoz-begovoj medresi, u prvom redu za akciju kurbana i sakupljanja zekata i poljoprivrednih proizvoda , te želim ovdje na ovoj svečanoj manifestaciji da uručim zahvalnicu Medžlisu IZ-e Konjic“ – kazao je profesor Tulek.

Zahvalnicu je primio Refik ef. Delić, glavni imam MIZ Konjic, poručivši: „Nastaviti ćemo podržavati Karađoz-begovu medresu, jer je ona nama više od škole“.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine