Printaj ovu stranu

Vogošća: Aktivnosti sektora za brak, porodicu i ženski aktivizam

Autor: Adisa Durmiš- Duvnjak April 14, 2018 0

U nedjelju, 08. 4. 2018. god. poslije ikindije namaza u centralnoj džamiji u Vogošći upriličena je svečanost povodom uspješno naučenog kur'anskog pisma, hatme Kur'ana sa tefsirom i hifza Amme džuza.

Nakon obavljenog namaza, imam džemata Vogošća, Muslija ef. Čeliković se obratio prisutnim i istakao važnost i blagodati učenja Kur'ana. Čestitao je svim polaznicama, njih 33, na zalaganju i uspjehu. Svečani dio programa vodila je koordinatorica Ženskog aktiva Džemata Vogošća  hfz. Hajra Imamović–Zulum. Polaznice halki za početak proučile su po nekoliko ajeta iz sure Mu'minun. Dječiji hor našeg džemata nas je osvježavao ilahijama koje su spremale sa muallimom Ramizom Purdić. U nastavku je, aktivistica džemata Vogošća, Adisa Durmiš- Duvnjak prezentirala cjelokupan rad džematlijki u proteklom periodu.

Poseban akcenat stavila je na aktivnosti koje se trenutno odvijaju:

Iz oblasti Kur'ana: 

  • Sufara
  • Hatma sa tefsirom
  • Tedžvid
  • Hifz 

Amme džuz za tinejdžerice

Amme džuz

Tebareke džuz

Online hifz

  • Arapski kroz Kur'an
  • Radionice za djecu
  • Dječiji hor
  • Predavanja 
  • Druženja
  • Seminari
  • Omladinska druženja
  • Posjete starijim džematlijkama
  • Posjete bolesnima
  • Džematske posjete drugim džematima
  • Humanitarni rad
  • Iftari u Redžebu i Ša'banu ponedjeljkom
  • Iftari tokom Ramazana svakog ponedjeljka uz predavanje pola sata prije iftara

Nakon toga, koordinatorica Sektora za brak i porodicu i ženski aktivizam pri Medžlisu Islamske zajednice u Sarajevu, muallima Adna Zulićobratila se prisutnim džematlijkama prigodnim predavanjem, čestitala svršenicama sufare, hatme i Amme džuza, te istakla važnost i blagodat učenja Kur'ana.

 „Kada se govori o učačima Kur'ana, vrijednostima Kur'ana, Allah dž.š. kaže za učače Kur'ana da su elita.“

U hadisu se spominje da će oni koji uče Kur'an tečno i razgovjetno biti u društvu meleka, pisara a oni koji uče Kur'an sa poteškoćama da će biti dvostruko nagrađeni“-  kazala  je muallima.

Od učenja Kur'ana nema koristi samo onaj koji uči, veći njegovi roditelji, bili živi ili da su većpreselili, jer se kaže da će roditelji učača Kur'ana, na Mahšeru, na Sudnjem danu, nositi krunu svjetliju od Sunca kako ga vidimo na Dunjaluku. Kuće u kojima se uči Kur'an, kaže Ebu Hurejre, široke su za svoje ukućane, u njima je mnogo dobra i iz njih bježešejtani, a okupljaju se meleki. Kuće u kojima se ne uči Kur'an su potpuno suprotno. One su tijesne, mučno je u njima boraviti za njihove ukućane. U njima nema mnogo dobra, nego sasvim malo. U njima se okupljaju šejtani i bježe meleki.

Vi koje ste naučile učiti Kuran, vježbajte i učite Kur'an, jer donosite u svoju kuću nur i činite svoje kuće prostranim i ugodnim za boravak svim ukućanima - poručila je muallima Adna.

Uslijedila je podjela diploma i prigodnih poklona za sve svršenice. Bilo je mnogo emotivno, mnogo suza radosnica na licima polaznica, njihovih muallima ali i svih prisutnih. Nana Zuhrija, koja ima 78 godina, jedna je od najredovnijih polaznica halki Kurana, i kako reče muallima Hajra „samo je izostala kada je imala povredu noge“. Naša Amina, djevojčica koja ima nepunih 6 godina i jošnije pošla u školu, naučila je napamet Amme džuz zajedno sa svojom majkom. Također, dvije polaznice, koje imaju preko 50 godina naučile su džuz Amme napamet uz veliku pomoći zalaganje naše Elide Fetić.

 Polaznica Merima D. Prazina istakla je da je Aktiv žena Vogošća pokazao izuzetnu sposobnost organizacije i izvanredan timski rad. Svečanost dodjele diploma i prigodnih poklona za svaku polaznicu, protekla je na najvišem nivou. Cijeli program popraćen je ilahijama, pažljivo odabranim, izuzetno lijepo izvedenim od strane djevojčica iz našeg džemata - sa oduševljenjem je kazala Merima.

Na kraju svečanosti koordinatorica Sektora za brak i porodicu i ženski aktivizam za općinu Vogošća, muallima Fatima Čeliković- Hodžićproučila je dovu.

Nakon klanjanja akšam namaza druženje je nastavljeno uz zakusku, kolače i kahvu.

Pri izlasku iz džamije prisutni su mogli ponijeti letak sa aktivnostima našeg džemata koji je za ovu priliku mahsus pripremila naša vrijedna Elma.

Svršenice sufare: Nafija Ništović, Merima Dautović, Emina Omerović, Zineta Redžići Amela Habibović.

Hatmu sa tefsirom završile su: KazićZuhrija, Elvedina Svraka, Dika Bukva, Edina Pašić, Nura Avdić, Emina Gagula, Merka Sinanović, Nermina Hubijar, Šemsa Omerović, Mediha Đuhera,Ševala Sadiković, Merima Dervišević–Prazina, Esma Kurtić, Fahrija Sulejmani, Asmira Sulejmani, Ehlimana Ibrahimović, Zulhida Duraković, Dženeta Taindžić, Fikreta Muhić, Mirsada Mujan, Hajra Karaman, Sabiha Dubičić, Sija Balaš, Sena Hašiš, Hanifa Hadžović, Ramiza Osmanović.

Amme džuz napamet naučile su: Merka Sinanović, Nura Avdić, Erna Delići Amina Delić.

Cijeli program pratila je tv Vogosca kojima se ovom prilikom srdačno zahvaljujemo.

Posebno se zahvaljujemo nšem imamu Musliji ef. Čelikoviću i džematskom odboru na izuzetnoj moralnoj i finansijskoj podršci kako bi ova svečanost bila uspješno realizirana.

 

Povezani članci (po oznakama)