Printaj ovu stranu

Zdravlje zglobova

Autor: Adna Zulić Februar 17, 2016 0

Osim starenja, na promjene u zglobovima utiču i bolest, mehaničke povrede, ali i ishrana.

Naravno, kao i za očuvanje cjelokupnog zdravlja najbitnija je preventiva, pa u tom smislu obratite pažnju na dovoljan unos vitamina C, sunčajte se redovno, jer je za kosti i zglobove bitan vitamin D, vodite uredan život sa redovnim tjelovježbama čime jačaju mišići, a jakim mišićima štite zglobove od prevelikog pitiska. Značajnu ulogu u očuvanju zdravih mišića su odmor, relaksacija i izbjegavanje prevelikoh naprezanja. Riješite se viška kilograma, popravite držanje i promijenite svakodnevne poze koje izazivaju bolove u zglobovima.

Prirodni lijek za obnavljanje hrskavice je želatin. Po svojoj hemijskoj strukturi želatina je slična hrskavici i odličan je prirodni lijek za zdravlje i regeneraciju hrskavice u zglobovima koljena, kukova ali i svim drugim mjestima gdje se nalazi hrskavica poput nosa, uha i pregiba u kičmenim pršljenovima.

Odličan izvor želatine jesu supe u kojima smo iskuhali teleće ili juneće kosti, ili pileća krilca-. Želatina se može naći i čistom obliku u vidu praha ili listića. Može biti biljnog porijekla, najčešće od alge Agar agar, ili životinjskog, goveđeg, pilećeg ili svinjskog, te je pri odabiru bitno obratiti pažnju na to.