digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Zdravlje zglobova

Autor: Adna Zulić Februar 17, 2016 0

Osim starenja, na promjene u zglobovima utiču i bolest, mehaničke povrede, ali i ishrana.

Naravno, kao i za očuvanje cjelokupnog zdravlja najbitnija je preventiva, pa u tom smislu obratite pažnju na dovoljan unos vitamina C, sunčajte se redovno, jer je za kosti i zglobove bitan vitamin D, vodite uredan život sa redovnim tjelovježbama čime jačaju mišići, a jakim mišićima štite zglobove od prevelikog pitiska. Značajnu ulogu u očuvanju zdravih mišića su odmor, relaksacija i izbjegavanje prevelikoh naprezanja. Riješite se viška kilograma, popravite držanje i promijenite svakodnevne poze koje izazivaju bolove u zglobovima.

Prirodni lijek za obnavljanje hrskavice je želatin. Po svojoj hemijskoj strukturi želatina je slična hrskavici i odličan je prirodni lijek za zdravlje i regeneraciju hrskavice u zglobovima koljena, kukova ali i svim drugim mjestima gdje se nalazi hrskavica poput nosa, uha i pregiba u kičmenim pršljenovima.

Odličan izvor želatine jesu supe u kojima smo iskuhali teleće ili juneće kosti, ili pileća krilca-. Želatina se može naći i čistom obliku u vidu praha ili listića. Može biti biljnog porijekla, najčešće od alge Agar agar, ili životinjskog, goveđeg, pilećeg ili svinjskog, te je pri odabiru bitno obratiti pažnju na to.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine