Printaj ovu stranu

Promovirana knjiga “Rješavanje sukoba u Kur'anu“ Muhameda Velića

Autor: Decembar 08, 2017 0

U petak 01. decembra 2017. godine u Carevoj – Sultan Fatihoboj džamiji u Sarajevu održana je tradicionalna  mevludska svečanost, u sklopu XIII-te manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku "Selam, ya Resulallah"

Ljubitelji knjige i pisane riječi su u četvrtak 07. decembra u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adil Zulfikarpašić mogli uživati na promociji djela “Rješavanje sukoba u Kur’anu” autora mr. Muhameda Velića. Promocija je upriličena u okviru tradicionalne manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ya Resulallah”, a promotori su bili: prof. dr. Almir Fatić, profesor na katedri za tefsir Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu,  dr. Ferid Dautović, glavni imam MIZ Sarajevo, prof. dr. hfz. Aid Smajić profesor na katedri za religijsku pedagogiju i psihologiju Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu te sam autor mr. Muhamed Velić.

Nova knjiga mr. Muhammeda Velića pod naslovom “Rješavanje sukoba u Kur’anu” (psiho-socijalni aspekti)  govori o tome kako Kur’an rješava svađe, sukobe i konflikte - u čovjeku, među ljudima (bračnim drugovima i drugima) i među grupama. Treće djelo mr. Muhameda Velića bavi se rješavanjem sukoba na principima Kur'ana.

- Tretirao sam ovu temu islaha - rješavanja sukoba u i među ljudima kroz prizmu kur'anskog teksta (40 ajeta) i kroz prizmu 6 tefsira, tradicionalne i racionalne provenijencije. Ovo je jedna velika kur'anska tema, koja kod nas gotovo da uopće nije naučno tretirana. Ona je sinteza tefsira i psihologije. Nadam se da sam s Allahovom dozvolom pokrenuo ovo pitanje sukoba među zavađenim ljudima, a osobito među muslimanima, kako pojedinačno, tako i grupno i da će ova knjiga biti od pomoći mnogima - naglasio je mr. Velić.

Prof. dr. Almir Fatić, profesor na katedri za tefsir Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, koji je ujedno komentor na izradi ovog rada,  kazao je nešto više o značaju ovog djela a pogotovo njegovog tefsirskog dijela s obzirom da mr. Velić u svom djelu elaborira rješavanje konflikata u svjetlu kur’anskog teksta.

- Pored naučne vrijednosti, ovo djelo ima i svoju praktičnu vrijednost. Naime, u našim džematima i općenito u našem bh. društvu često smo svjedoci, nažalost, konflikata različitih intenziteta i na različitim nivoima. Kur’an i Sunnet jesu nešto što miri ljude u njima samima i njih sa drugima – poručio je dr. Fatić.

vela

Prof. dr. hfz. Aid Smajić,  profesor na katedri za religijsku pedagogiju i psihologiju Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu i mentor mr. Muhameda Velića je iznio niz zanimljivih primjera kroz šta su prolazili mentor i autor ovog djela u toku njegovog nastajanja naglasivši i samu njegovu vrijednost pogotovo što je ovo djelo rezultat interdisciplinarnog pristupa autora Velića urađenog uz asistenciju dvije katedre na FIN Univerziteta u Sarajevu - Katedre za tefsir i Katedre za religijsku pedagogiju i psihologiju, preporučivši ovo djelo za čitanje i studiranje “pogotovo u ovom vremenu kada su mnogi u sukobu sa drugima ali i sa sobom!”

- Djelo mr. Velića je podsjećanje da Uzvišeni Allah, poznavajući čovjeka, njegove sposobnosti i slabosti, vrline i nedostatke, nije ga prepustio samom sebi već mu je u Svojoj Objavi dao smjernice kako izaći na kraj s ljudskim sklonostima i životnim situacijama koje mogu ugroziti međuljudsku slogu, mir i zajedništvo i red na Zemlji – riječi su dr. hfz. Smajića. 

Glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid Dautović govorio je o angažmanu i djelovanju ovog vrijednog sarajevskog imama, ali naglasivši i općeniti značaj ovog djela. Dr. Dautović je istakao kako je autor ostvario izvanredan uvid u šest odabranih tefsirskih djela po pitanju rješavanja konflikata navodeći i konkretne primjere iz djela mr. Velića, naglasivši i važnost u tome što jedno ovakvo značajno djelo dolazi od jednog imama. 

Promociji su prisustvovali predsjednik MIZ Sarajevo g. Jusuf Zahiragić, dr. Ismet Bušatlić, direktor GHM mr. hfz. Mensur ef. Malkić, pomoćnik muftije sarajevskog za vjerske poslove i obrazovanje dr. Abdulgafar Velić, zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama Elvedin ef, Klisura, porodica autora kao i veliki broj posjetilaca.

Muhamed Velić je sarajevski imam, autor, publicista i analitičar vjersko-kulturne i društveno-političke zbilje. Završio je GHM i FIN u Sarajevu, na kojem je i magistrirao iz oblasti tefsira – tumačenja Kur’ana. Profesionalno je angažiran kao imam, hatib i muallim pri MIZ Sarajevu. Dugogodišnji je kolumnista Preporoda. Aktivno sudjeluje u medijskoj prezentaciji islamskog vjerovanja, pragme i baštine. Saradnik je nekoliko dnevnih listova, magazina i web portala. Posebno je aktivan i praćen na društvenim mrežama. Pored promovisane knjige “Rješavanje sukoba u Kur’anu” autor je knjiga “Bošnjaci na pola puta” i “Da, mi smo Islamska zajednica.”

Povezani članci (po oznakama)