digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Muzejom Poslanika i mevludom za žene zatvoreni dani mevluda u Srebreniku

Autor: Decembar 20, 2016 0

Kako smo ranije i pisali u Srebreniku je u organizaciji Medžlisa IZ-e Srebrenik protekli mjesec dana realizovano niz aktivnosti posvećene rođenju posljednjeg Allahovog poslanika, Muhammeda a.s., od konkursa za najbolji literarni rad, promocije knjiga, programe za omladinu, tribine, kamen temeljac, regionalne mevlude u Špionici, Seoni, Muratima, Podorašju, Barama i Brnjičanima, centralne svečanosti, muzejom Allahovog Poslanika i mevludom za žene zatvoreni su dani mevluda na području Medžlisa IZ-e Srebrenik.

U Srebreniku upriličena mevludska svečanost za žene

Svečanost je upriličena u nedjelju 18. decembra 2016. godine poslije podne-namaza u džematu Babunovići. Program je učenjem ajeta Časnog Kur'ana, a u ime organizatora Odjela za ženski aktivizam prof. Edina Mujkić, odnosno koordinator za ženski aktivizam Medžlisa IZ-e Srebrenik, kratko se obratila prepunoj džamiji vjernica, koja je govorila o projektima koji su u ovoj godini dana realizirani kao i planovima za narednu godinu. Potom je uslijedio mevludski program kojeg su izvele učenice i svršenice medresa, ali i srebreničke hanume. Nakon prvog dijela programa svojim nadahnutim predavanjem prisutne je počastila prof. Hasiba Saračević, koordinator za ženski aktivizam pri Muftijstvu tuzlanskom.

Nakon mevludskog programa upriličeno je druženje za sve prisutne, a za to su se pobrinule vrijedne džematlijke džemata Babunovići. Također vrijedne džematlijke su pripremile i mevludsko šerbe od ruže te skromne poklone za sve prisutne na svečanosti sa natpisom "Mevludi-šerif mubarek olsun“. Prije mevludskog programa koordinatorica Muftijstva održala je radno-konsultativni sastanak sa koordinatoricom medžlisa i koordinatoricama džemata. Tom prilikom ih je upoznala o ženskom aktivizmu i njegovoj ulozi u IZ-i te na području Muftijstva.

“Muzej Allahovog poslanika, Muhammeda a.s.” posjetilo više od 850 osoba

U programu obilježavanja dana rođenja Allahova Poslanika posebno mjesto zauzela je izložba “Muzej posljednjeg Allahovog poslanika, Muhammeda a.s.”.

Izložba je bila otvorena za javnost tri dana, a posjetilo je više od 850 osoba različitih uzrasta. „Izložbu je za tri dana posjetilo više od 850 osoba raznih uzrasti. Svaki dan imali smo organizirane grupe iz osnovnih škola sa područja općine Srebrenik, Srednje mješovite škole Srebrenik, džemata, ali i organizirane grupe iz susjednih Medžlisa. Ono što nas čini ponosnim jeste činjenica da je 850 osoba upoznalo životopis Poslanika“ ističe Damir-ef. Babajić.

Izložba obuhvata 33 panoa na kojima su prikazani detalji životopisa poslanika Muhammeda s.a.v.s., makete Poslanikove a.s. kuće, džamije i cijele Medine, te dokumentarne filmove na bosanskom jeziku. Autor ovog projekta je dr. Esmir Halilović. Cilj ove izložbe je da se široj javnosti predstavi život i djelo posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, alejhiselam, pri tome koristeći najsavremenija tehnička sredstva i pomagala.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine