digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Zamjenik reisu-l-uleme posjetio Predstavništvo BiH pri Vijeću Evrope

Autor: Novembar 14, 2016 0

Delegaciju Islamske zajednice IZ u BiH, na čelu sa zamjenikom reisu-l-uleme Husejin-ef. Smajićem, u pratnji Muhameda Juge, stručnog saradnika za odnose za zapadnim zemljama,  Muhameda Fazlovića, stručnog saradnika za odnose sa crkvama i religijskim zajednicama Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH i glavnog imama Islamske zajednice Bošnjaka u Francuskoj Isah-ef. Dacića, primio je 10. novembra 2016. god., u prostorijama Stalnog predstavništva Bosne i Hercegovine pri Vijeću Evrope u Strazburu, Šef stalne misije Bosne i Hercegovine pri Vijeću Evrope, ambasador Predrag Grgić sa svojim saradnicima ministricom-savjetnicom Sabahkom Rađo i prvim sekretarom Sašom Kraguljem.

 

Zamjenik reisu-l-uleme Husejin-ef. Smajić upoznao je ambasadora Grgića o aktivnostima i inicijativama Islamske zajednice prema institucijama Evropske unije, prije svega o aktivnostima novouspostavljenog predstavništva Islamske zajednice u Briselu, te o planovima za uspostavom sličnog predstavništva pri Vijeću Evrope. Ministar Grgić je obećao podržati organizaciju konferencije o Islamskoj zajednici naredne godine u Vijeću Evrope, te podržati  održavanje sličnog skupa i izložbe povodom 20. godišnjice od osnivanja Međureligijskog vijeća 2017. godine. 

Delegacija IZ u BiH na čelu sa zamjenikom reisu-l-uleme Husejin-ef. Smajićem, prije posjete Stalnom predstavništvu BiH pri Vijeću Evrope, učestvovala je na Konferenciji Vijeća Evrope pod nazivom: "Razmjena mišljenja o religijskoj dimenziji interkultutralnog dijaloga - uloga obrazovanja u prevenciji radikalizacije i nasilnog ekstremizma", održanoj 9. i 10. novembara 2016. godine u Strazburu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine