digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sjećanje na banjalučkog hafiza Mustafu ef. Nurkića

Autor: H. Hamzalija Kapetanović Februar 06, 2016 0

Jedan od banjalučkih hafiza bio je i rahmetli Mustafa ef. Nurkić. Rođen je u Banja Luci 1888. godine. Završio je osam razreda Banjalučke medrese, a hifz je učio i završio pred kurra hafizom Ibrahim ef. Maglajlićem. Bio je prvo postavljen za naibu-muderrisa u Šabića medresi, a 1914. godine je imenovan za stalnog profesora u “Maglajlića medresi”, na kojoj dužnosti ostaje do 1924. godine.

 

Iste godine hafiz Mustafa ef. Nurkić bude postavljen za sekretara Banjalučkog muftije Kurta. Postavljanjem na ovo radno mjesto hafiz Mustafa ef. Nurkić u “Maglajlića medresi” prestaje predavati kao redovni profesor, već nastavlja raditi kao vanredni predavač. Od završetka medrese pa sve do preseljenja na Ahiret vodi veliku bitku na prosvjećivanju Bošnjačkog naroda i njegovog duhovnog uzdizanja.

Imao je veoma bogatu biblioteku, posebno mnogo knjiga na arapskom, perzijskom i turskom jeziku.

Pisao je na sva tri ta jezika, ali nažalost, ti njegovi radovi nisu štampani.

Bio je vizionar i dobro se snalazio u mnogim prijelomnim historijskim događajima, u kojima je bilo posebno teško muslimanima. U teškim godinama II svjetskog rata, naročito 1942. godine, mnogo je ljudi spasio od deportovanja u logor Jasenovac.

U vrijeme komunističke histerije na vjernike 1948. godine, posebno na muslimane, hafiz

Mustafa ef. Nurkić je bio na velikim iskušenjima, kada mu je bila pripremljena i deportacija iz Banja Luke. I u komunističkoj hajci na “ Mlade muslimane” hafiz Mustafa Nurkić je također bio na meti neprijatelja muslimana.

Hafiz Mustafa ef. Nurkić preselio je na Ahiret u 78. godini života i ukopan je ispred samog ulaza  “Jama džamije“ u Gornejm Šeheru u Banja Luci.

Ovo podsjećanje na hafiza rahmetli Mustafu ef. Nurkića je naš doprinos na polju upoznavanja banjalučkih hafiza, kojih je bilo 56, a danas nažalost u Banja Luci nema nijednog hafiza.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine