digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sjećanje na Avdu Gromila, mutevelliju džemata Ipota

Autor: Ramiz Bećirović Mart 12, 2016 0

Rahmetli Avdo Gromila rođen je 08.07.1950. godine u Ipoti, Općina Jajce, na radost oca Selima i majke Fatima-hanume.

 

U mjestu rođenja proveo je svoj ovodunjalučki život osim služenja JNA i muhadžirluka od juna 1992. do 14. septembra 1995. godine. Od rane mladosti radio je u jajačkoj Elektrobosni gdje je proveo radni vijek. U vrijeme agresije na BiH cijelo vrijeme bio je pripadnik Armije R BiH, jedno vrijeme bio je u 312. Slavnoj brdskoj brigadi, a kasnije u 705. Slavnoj jajačkoj brigadi.

Rahmetli Avdu pobliže sam upoznao u vrijeme izgradnje džamije u Ipoti čije je svečano otvorenje bilo 1991. godine. Još tada sam primijetio da je Avdo jedan od veoma aktivnih članova Odbora za izgradnju džamije u Ipoti. Nakon oslobođenja Vrbaske doline u septembru 1995. godine, mještani Ipote i Vinca su se odmah vraćali na svoja imanja. Uslijedila je izgradnja porušenih i obnova devastiranih objekata. Džamija u Ipoti je bila potpuno devastirana, te se odmah pristupilo njenoj obnovi. To je i prva džamija na području MIZ Jajce koju smo obnovili i koja je ponovo puštena u funkciju, te je nastavila služiti svrsi za koju je namijenjena.

Rahmetli Avdo je sa džematlijama Ipote, ali i nekih drugih mjesta koji se tu nastaniše nastavio voditi brigu o funkcionisanju džemata. Od 1998. godine, na svim izborima u Islamskoj zajednici Avdo je biran za predsjednika Džematskog odbora i na toj dužnosti je bio sve do preseljenja na Ahiret. U posljednjim danima svoga života posebno je bio zabrinut za funkcionisanje džemata Ipota i brigu o džamiji.

Svojoj djeci i ostalim najbližim koji su ga u zadnjim danima njegova života posjećivali govorio je: „U emanet ostavljam Medžlisu Jajce, džematlijama džemata Ipota, kao i bližoj i daljnjoj porodici, da se briga oko džamije, in šaa Allahu teala, mora nastaviti i džemat održati“. Rahmetli Avdo bio je oženjen Karaga Vahida-hanumom iz susjednog sela Selišće sa kojom je proveo većinu svoga bračnog života sa kojom ima dvoje djece, sina Jasmira i kćerku Fatimu. Nakon njenog preseljenja na Ahiret, za životnu saputnicu uzeo je Mikić Munira- hanumu iz Karaule, s kojom je takođe u slozi i velikom razumijevanju proveo posljednje godine svoga života.

Na Ahiret je preselio 13.02.2016. godine, a dženaza mu je klanjana i ukopan je 14.02.2016. godine kod džamje u Ipoti. Pored velikog broja džematlija sa područja Jajca, Donjeg Vakufa, Bugojna, Travnika i drugih gradova, te Avdinih saboraca, dženazi i ukopu rahmetli Avde prisustvovali su: glavni imam MIZ Jajce Zehrudin ef. Hadžić, ministar u vladi SBK Amer Mrako i drugi. Dženazu namaz predvodio je Alija ef. Keško.

Molim Uzvišenog Allaha dž.š. da se rahmetli Avdi smiluje, oprosti mu grijehe, ukabuli dobra djela i nastani ga u Firdevsi-džennetu. Amin.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine