digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Hadži Husein Huskić (1935.-2017.)

Autor: Husein Šabić - Maribor Novembar 30, -0001 0

Hadži Husein Huskić je rođen 1935. godine u Crniću (Bugojno). Školovao se u BiH, Srbiji i Hrvatskoj. Kraće radno iskustvo je stekao u BiH (Bugojno), a duže u Hrvatskoj i Sloveniji gdje je i penzionisan 1991. godine. U životu i radu h. Huskića treba istaknuti sljedeće značajne doprinose:

- Bio je osnivač IZ - Islamske zajednice u Mariboru (prve IZ registrirane u Sloveniji) početkom devedesetih godina prošlog stoljeća i značajno je doprinio njenom utemeljenju i razvoju. U istom periodu, a u dogovoru sa Pogrebnim podjetjem - Pokopnim preduzećem, Maribor je na Pokopališču Dobrava - Groblju Dubrava, uspostavio odvojenu lokaciju - groblje za pokop muslimana, kao i gasulhanu u sklopu pokrivenog objekta.

- U tom periodu je sakupio novac od džematlija i drugih, te kupio kuću sa

parcelom (kao vakuf), a što je kasnije, nažalost prodano.

- Bio je 1992. godine inicijator osnivanja IDD „MERHAMET - RDEČI POLMESEC“ - Islamsko dobrotvorno društvo „MERHAMET - CRVENI POLUMJESEC“, Maribor, koje je uspješno realiziralo nekoliko humanitarnih konvoja ugroženim gradovima u BiH tokom agresije na BiH (1992-1995).

- Bio je potpisnik - osnivački član stranke SDA- Stranka demokratske akcije - Sarajevo i u početku učestvovao u radu te stranke kao njen član iz Slovenije.˝U ličnom samoizdanju je izdao priručnu knjigu: „TAKO SAM OBJAŠNJAVAO ISLAM“, štampanu 1995. godine. Hadž je obavio 1998. godine. Kao magistar mašinstva obavljao je i vodeće funkcije u privrednim organizacijama u Hrvatskoj i Sloveniji. Iza sebe je ostavio dvije kćerke. Molimo Allaha, dž.š., da rahmetli h. Huskića nagradi vječnim Džennetom. Amin

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine