digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Uzgojite zdravu orhideju

Autor: Adna Zulić Septembar 10, 2019 0

Orhideje se ubrajaju u najatraktivnije sobne biljke, međutim, razne vrste zahtijevaju različite uslove da bi uopće preživjele, a to odbija mnoge ljubitelje sobnog bilja.

Nasreću orhideje iz roda Phalaenopsis  jednostavno se uzgaja i, uz minimalnu brigu, počastit će vas prelijepim cvijetnim uzorcima i bojama. Phalaenopsis savršeno odgovara sobna temperatura od 18 do 20°C koja se noću spušta za nekoliko stepeni. Mjesto na kojem je orhideja treba biti dobro osvijetljeno, ali ne na direktnom suncu. Žuti listovi orhideje jasno će vam dati do znanja da ju sunce prži. U principu, bitno je znati, orhideja je biljka parazit i živi na drvetu hraneći se materijama koje se nalaze u kori drveta. Kada joj ne odgovara jedno mjesto, nakon što istroši sve hranljive sastojke sa te lokacije, pomoću svog razgranatog korijena, zakačit će se na druge lokacije i korijenom crpiti hranu iz njih. Ako tako posmatramo ovaj cvijet, nameće nam se nekoliko zaključaka. Orhideja voli svijetlo mjesto, ali ne direktno sunce nego, kao što bi to bilo u krošnji drveta, pomalo sunčano, a malo zaklonjeno.

Dalje, ne živi u konstantno mokrom staništu ili, što bi se reklo ''ne voli mokre noge'', nego je zakačena na koru drveta koja kisne i potom se ocijedi pa ćemo tako tretirati i našu sobnu orhideju. Dovoljno je da je jednom sedmično istuširate i pustite da se tečnost ocijedi iz primarne saksije, najčešće providne, koju ćemo potom vratiti u ukrasnu saksiju. Sve kada bi orhideja ostala samo u ovoj prvoj, providnoj saksiji, nije strašno jer ovaj cvijet obavlja fotosintezu i preko svog korijena (koji je u prirodnom okruženju zakačen na koru, a ne pod koru drveta), međutim, druga saksija se koristi veoma često, prvenstveno iz estetskih razloga. Ako orhideja dobro uspijeva i cvjeta na jednom mjestu, nemojte je premještati. Takvo što se ne dešava u prirodi. Ako brinete da je substrat, u koji je prvobitno posađena, istrošen, možete pokušati blago, pazeći na korijen, oljuštiti nešto substrata te dodati novi, koji ste kupili u cvjećari. Uz to je potrebno i povremeno zaljevanje biljnim gnjojivom, pogotovo u periodu cvjetanja.

Iscvjetaloj orhideji je potreban odmor. Nakon što cvjetovi opadnu, smanjite količinu vode, ne zalijevajte cvijet gnjojivom, a ogoljene stabljike možete potkratiti do nivoa do kojeg su se osušile, ne potpuno do korijena.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine