digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bubuljice i čokolada

Uvriježeno je mišljenje da bubuljice po licu i leđima nastaju zbog konzumiranja čokolade. Dermatolozi sa Univerziteta u Pensilvaniji, švedski i njemački naučnici su se pozabaviti ovim pitanjem. Ljubitelji čokolade bit ćete zadovoljni zaključcima!

Ne postoji dokazana veza između konzumacije čokolade i pojave akni ili bubuljica. Naučnici su dokazali da je za pojavu bubuljica, zapravo, najzaslužniji prekomjeran unos joda preko jodirane soli i takozvane brze hrane. Za pojavu bubuljica veže se i nedostatak cinka, kojeg nalazimo u integralnoj riži i mahunarkama, a jedan od uzroka može biti prekomjeran unos peciva pripremljenih sa kvascem bogatim vitaminom B12 koji podstiče rad lojnih žlijezda.

Pojavi akni i bubuljica može doprinijeti nedovoljno ili nepravilno održavanje higijene kože lica. Lice je potrebno svakodnevno prati sapunom koji odgovara tipu kože, njegovati hidratantnom kremom i povremeno njegovati maskom bogatom vitaminima koju možete pripremiti od sastojaka iz svoga doma-rendana jabuka ili mrkva, krastavac i med su dokazano djelotvorni kao mehlemi za kožu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine