Printaj ovu stranu

Bihać: Ramazanski vozić i top na dva stara grada krase ramazansku atmosferu

Autor: N. Horozović Maj 17, 2018 0

Intenzivne su bile pripreme za dočeka mjeseca milosti – mjeseca Ramazana u Medžlisu Islamske zajednice Bihać, kao što je planiran i šarolik program tokom cijelog mjeseca

Medžlis Islamske zajednice Bihać i njegov odjel za brak i porodicu u saradnji sa ženskom edukativnom organizacijom Iskre su i ove godine upriličili „Ramazanski vozić“ za sve mališane od 2 do 12 godina gdje su mališani defileom kroz centralni dio grada najavili dolazak mjeseca Ramazana noseći sa sobom balone i zastavice sa ramazanskom čestitkom. Iako su organizatori imali prijave za 430 djece, njihov broj je bio daleko veći. „Prošle godine smo organizirali ovakav događaj za nešto manje od 200 djece. Ove godine je broj prijavljene djece bio dvostruko veći i pored nestabilnog vremena, veliki interes za ovaj događaj nije izostao. Sretni smo što smo ponudili našem gradu još jednu svečanu atmosferu dočeka najdražeg gosta sa najdražim bićima – našom djecom. Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali u organizaciji ove aktivnosti.“ - istakla je prof. Ifeta Veladžić, koordinatorica aktivnosti.

Glavni imam Medžlisa IZ-e Bihać Mensur-ef. Ćehić je čestitao prisutnima nadolazeći mjesec Ramazan sa vidljivim emocijama sreće i zadovoljstva što je toliko djece i njihovih roditelja učestvovalo u Ramazanskom voziću naglašavajući da im je stalo do Ramazana i da Ramazan dočekuju sa velikom srećom i ljubavlju. Nakon toga je glavni imam proučio dovu. 

Emana Imširović je izvela ilahiju „Ramazan“, a mališani su imali priliku tokom cijelog defilea da ponavljaju prelijepu ilahiju „Ramazan“, jer se tokom cijelog defilea ova ilahija mogla čuti posredstvom ozvučenja.

Svoju sreću što učestvuje u ovakvom događaju nije krio ni gradonačelnik grada Bihaća Šuhret Fazlić koji je djeci usput dijelio sladolede i dijelio s njima osjećaje radosti i sreće dječijeg osmjeha. „Iskreno mi je drago što smo danas imali priliku posjetiti Bihaćko muftijstvo, počastiti "Ramazanski vozić" sladoledom i sa džematlijama Sokoca i Brekovice topovima najaviti dolazak najdražeg nam gosta, te tako dati svoj mali doprinos da se u našem gradu osjeti dolazak Ramazana.“ – istakao je gradonačelnik Fazlić.

Pored ove aktivnosti, u dva džemata Medžlisa Islamske zajednice Bihać; Sokolac i Brekovica, će se vrijeme iftara najavljivati pucanjem topa, vraćajući tradiciju i priređujući ramazanski ambijent za sve kojima ovaj mjesec znači. Značajnu podršku ovom projektu je pružila gradska uprava grada Bihaća i Medžlis Islamske zajednice Bihać zajedno sa džematima Sokolac i Brekovica.

Pored navedenih aktivnosti, bihaćke džamije su ukrašene, pripremljene za doček mjeseca Ramazana, a najljepši ukras i džamija i Ramazana su klanjači i postači koji će provesti ovaj mjesec u ibadetu posta, namaza i dobrih djela.  

Povezani članci (po oznakama)