digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bihać: Centralni mevlud Medžlisa Bihać održan u džamiji Fethija

Autor: N. Horozović Novembar 22, 2018 0

U ponedjeljak, 19.11.2018. iza akšam namaza u džamiji Fethija u Bihaću je upriličen centralni mevlud za područje Medžlisa IZ Bihać.

Mevludu su prisustvovali muftija bihaćki Hasan-ef. Makića, glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić, imami i džematlije, a kompletan program mevluda su izveli članovi hora imama Medžlisa IZ Bihać. Nakon klanjanja akšam namaza prisutnima se obratio Abdul-Aziz-ef. Nuspahić, imam džemata Fethija iskazavši svoju dobrodošlicu i zahvališi se svima koji su svojim prisustvom iskazali poštovanje i ljubav prema Pejgamberu, a.s. Nakon toga se obratio Mensur-ef. Ćehić, glavni imam, naglašavajući važnost izučavanja života i djela Muhammeda, a.s., koji nas inspiriše da svojim iskrenim nijetom, predanim radom i zalaganjem možemo postići zavidne rezultate i na tom putu se svi mi, svako u svom poslu, mora ugledati na Muhammeda, a.s., kako bi u tom smislu imali pravo očekivati i Božiju pomoć.

Potom je hor imama izveo kulturno-vjerski program sa nekoliko iznimno lijepih i emotivnih ilahija i recitala, prije svega o ljubavi prema Muhammedu, a.s. 

I na kraju svečanosti prisutnima se obratio muftija bihaćki Hasan-ef. Makić. On je govorio o doprinosu kojeg je dao islam i Muhammed, a.s., čovječanstvu. „Muhammed, a.s., nas je kroz svoju tradiciju i lični primjer naučio mnono stvari i historijski posmatrano, njegov značaj u afirmaciji čistoće, kulture ponašanja u raznim prilikama, međureligijskog dijaloga i razumijevanja, njegovom odnosu prema prijatelju i neprijatelju je zasigurno bio presudan u daljnjem napredovanju ovih vrijednosti i kod drugih naroda, ne samo kod muslimana.“  - istakao je muftija Makić.

Svečanost je završena dovom koju je proučio glavni imam, a potom je klanjana jacija namaz i nastavljeno druženje u lijepoj i ugodnoj atmosferi.

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine