digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Godišnjica osnivanja IV muslimanske slavne brigade

Autor: E.Bajić April 06, 2016 0

I ove, kao i prošlih godina, udruženje "4.muslimanska slavna brigada" Konjic, povodom dana osnivanja 4. muslimanska slavne lahke brigade Konjic, organizovalo je svečanu akademiju sa propratnim programima.

 


Program je počeo u 14 sati krosom za osnovce i srednjoškolce škola sa područja Konjica, a nastavljen u 16 sati učenjem Ja'sina na šehidskom mezarju kod Čaršijske džamije u Konjicu. Nakon ikindije namaza okupljeni borci 4.muslimanske zajedno sa članovima svojih porodica, porodica šehida 4. muslimanske i građanima Konjica obišli su šehidska mezarja u gradu Konjicu te šehidska spomen obilježja u gradu.

U 17 sati i 30 minuta, u Kino sali Narodnog Univerziteta u Konjicu upriličena je svečana akademija. Tokom akademije evocirane su uspomene na ratni put 4. muslimanske i na 36 šehida 4. muslimanske slavne brigade a okupljenima se obratio ratni komandant 4. muslimanske slavne brigade Nezim Halilović Muderis. Posebnim emocijama i aplauzom pozdravljeno je i obraćanje ratnog komandanta 5. korpusa generala Atifa Dudakovića, koji je u svom obraćanju, između ostalog, čestitao pripadnicima 4. muslimanske Dan brigade i pohvalio trud na očuvanju tekovina Armije R BiH.
Svečanoj akademiji su prisustvovali i general Mustafa Polutak, komandant 4. korpusa Armije BiH, general Fikret Prevljak, Edin Mušić, ministar Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Sead Bukvarević Federalni ministar za boračka pitanja koji se također kratko obratio okupljenima, te veliki broj predstavnika drugih boračkih udruženja, političkog, kulturnog i vjerskog života Konjica i Hercegovine. Kino sala Narodnog univerziteta u Konjicu i ove godine je bila tijesna da primi sve one koji su došli na svečanu akademiju. Nakon svečanog dijela akademije uslijedilo je druženje saboraca.

Fotografije (Vehid Šišić)

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine