digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Na Ahiret preselio Fadil-ef. Topalović

Jučer je na Ahiret preselio dugogodišnji imam Fadil-ef. Esed Topalović uu 66 godini života

Dženaza će se obaviti poslije ikindija-namaza u Rotilju, Medžlis Kiseljak. Fadil-ef. Topalović je rođen u Kiseljaku. Na početku svoga službovanja radio je kao pomoćni imam šejh hafizu Mustafi ef. Mujiću u Kiseljaku. 1974. godine odlazi u Kozicu kod Gornjeg Vakufa, gdje ostaje četiri i po mjeseca. U aprilu 1975. godine odlazi u džemat Drvetine kod Bugojna gdje radi kao imam četiri i po godine, a nakon toga u Gračanicu kod Bugojna gdje radi nepunih 14 godina.

Od 01.11.1991. godine vraća se u rodni kraj na mjesto imama u džemat Hercezi, Medžlis Islamske zajednice Kiseljak gdje ostaje sve do početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada se prijavljuje u 321. Lahku brigadu sve do potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Nakon toga je činovan od predsjednika Republike činom natporučnika i nuđen da se i dalje aktivira u vojsci, ali to svojevoljno odbija.

Poslije demobilizacije, Fadil ef. odlazi u Gornji Vakuf u džemat Voljevac gdje radi kao imam četiri i po godine, a nakon što je u Gornjem Vakufu napravljena treća džamija, u džematu Batuša radi kao imam 13 godina, do 2016. godine, kada biva penzionisan i vraća se u svoj rodni Kiseljak.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine