digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sjećanje na Jakub-ef. Selimoskog

Autor: Jusuf  Čolović Mart 21, 2016 0

Sjećanje na Jakub-ef. Selimoskog (1946. – 2013.)

 

 Jakub ef. Selimoski rođen je1946.  godine u  Kičevu (Makedonija). Osnovno obrazovanje  je završio u rodnom  Kičevu. Budući da potječe iz islamski odgojene porodice poslije završene osnovne škole njegov otac rahmetli Mustafa  upisuje ga u Gazi Husrev-begovu  medresu u Sarajevu koju sa uspjehom 1966. godine završava. U namjeri  da mu sin Jakub  stekne  visoko obrazovanje Mustafa ga usmjerava da svoje  školovanje nastavi na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Odsjeku orijentalistike. Sa željom da stekne  što više  znanja o islamu Jakub  se upisuje  i na Al-Azhar u Kairu na odsjek islamske  civilizacije i kulture koji uspješno  završava 1972. godine. Predsjednik  tadašnjeg Starješinstva Islamske   zajednice  Makedonije  bio je  hadži  Bedri ef. Hamid i kada je saznao  da je Jakub ef. završio Al - Azhar, a  i hadži  Bedri je bio azharovac, odmah ga je prihvatio  u Islamsku zajednicu kako bi, kako je znao reći, kadrovski osvježio  Islamsku zajednicu. Postavljen je na funkciju  vjersko-prosvjetnog referenta Starješinstva Islamske zajednice Makedonije. Ubrzo nakon toga  imenovan je  za sekretara Starješinstva, jer je dotadašnji sekretar Ahman Redžepagić otišao u penziju. Ubrzo su se pokazale organizacione sposobnosti Jakub -efendije tako da je tadašnji predsjednik  Bedri ef. Hamid skoro bio prepustio  cijelo rukovođenje  Islamskom zajednicom Makedonije iako je on formalno ostao na čelu do preseljenja na Ahiret.

Nakon smrti  rahmetli hadži  Bedri -efendije 1981. godine tadašnji Sabor  Islamske zajednice  Jugoslavije  Jakub efendiju imenuje za predsjednika Starješinstva Islamske zajednice  Makedonije. Za vrijeme  njegovog  rada  kao predsjednika  Starješinstva  Islamske zajednice  Makedonije postignuti su značajni rezultati u Islamskoj zajednici. Izgrađena je i otvarena obnovljena Isa-begova medresa u Skoplju; radilo se na poboljšanju  vjerske pouke; radilo se, također, na  izdavačkoj  djelatnosti, pokrenuo  se  časopis  El – Hilal; pokrenuta je izgradnja  znatnog broja džamija na posdručju Makedonije.

Početkom  1990. godine Vrhovni sabor Islamske zajednice  Jugoslavije  imenuje ga za vršioca dužnosti  reisu-l-uleme Jugoslavije. U  toku  godine dana organizirani su  izbori  za reisu-l-ulemu na kojima se  kandiduje i Jakub ef. Selimoski i tajnim glasanjem  09. 03. 1991. godine biva izabran za reisu-l-ulemu Islamske zajednice  Jugoslavije. Njegov izbor se smatra prvim demokratskim izborom  reisu-l-ulema  Jugoslavije iza Drugog svjetskoga rata do tada su sve reisu-l-uleme bile sa  područja  Bosne i Hercegovine. Dužnost reisu-l-uleme  obavlja i u jednom periodu u toku agresije na BiH kada biva i ranjen u Sarajevu. Nakon  formiranja Obnoviteljskog  sabora Islamske zajednice BiH  u toku  agresije nad Bosnom raspada se Islamska zajednica  Jugoslavije  tako da prestaje  dužnost reisu-l-uleme  hadži Jakub ef. Selimoskog. Jakub ef. tada se sa porodicom vraća u  Skoplje i svoj rad produžava  u Islamskoj zajednici  Makedonije. Biva postavljen na funkciju direktora vjersko - prosvjetnog sektora pri  Rijasetu islamske zajednice Makedonije.

Krajem 2012.  godine  pogoršava se njegovo zdravlje. Tada odlazi na liječenje u Istanbul. Allahovom voljom  29. 03. 2013.  u bolnici u Istanbulu preseljava na Ahiret. Iza sebe  ostavlja  hanumu i dvoje djece.

Bilo je zadovoljstvo  raditi  sa njim. Svako ko ga je jednom upoznao i vidio rado je želio da se ponovo sretne s njim. Bio je veliki  pregalac  i neumoran radnik za dobrobit Islamske zajednice i islama  na Balkanu. Kao predsjednik Starješinstva  jednom prilikom doživio  je saobraćajni udes i bio povrijeđen. Medicinska sestra koja je bila pored njega u bolnici pričala mi je da je  sve dok se nije potpuno probudio iz besvjesnog stanja pitao sestru  kako su učenici medrese,  je li im  podijeljena  hrana. Bio je nasmijan i spreman  na umjesnu šalu. Kad bi nekom čovjeku bilo najteže bio je spreman da ga oraspoloži. Vodio je računa  o zaposlenicima u Islamskoj zajednici da budu zadovoljni sa svojim radom.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine