digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ramazanske aktivnosti u Bosanskom Novom

Autor: A. Kalender Juni 30, 2015 0

Protekli vikend u Bosanskom Novom bio je pun ramazanskih aktivnosti

Naime u subotu, 27.06.2015. godine, održan je već tradicionalni iftar koji se svake godine u istoj i održava a kojeg organizuju hanume našeg medžlisa koje su ujedno ugostile i gošće iz Bosanske Krupe, Otoke, Bosanske Gradiške i drugih susjednih opština našeg Medžlisa. Na iftaru je prisustvovalo oko 100 -tinjak postača. Čast i zadovoljstvo ujedno je predstavljalo i ugostiti predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Cazin, Mirsada Topčagića, koji je subotnji dan proveo u radnoj posjeti našem medžlisu zajedno sa predstavnicima udruženja " Semerkand " iz Turske. Gospodin Topčagić se na kraju prisutnima obratio sa riječima zahvale te obaveze međusobne solidarnosti muslimana. " Vi koji živite u ovom dijelu BiH, očekujete i imate pravo očekivati našu podršku i pomoć u svakom pogledu. Mi smo, sa druge strane, za to odgovorni, bićemo za to pitani i pred Uzvišenim Gospodarom na Danu sudnjem da li smo Vam istu i pružili i ovaj vid druženja, da li kroz našu radnu posjetu koju smo imali danas sa predstavnicima Vašeg medžlisa, da li kroz iftare koje evo već i organizirate se mora da nastavi " istakao je u svome govoru predsjednik Medžisa Cazin Mirsad Topčagić.

POSJETA RTV USK MEDŽLISU BOSANSKI NOVI Također u subotu, 27.06.2015. godine Medžlis Islamske zajednice Bosanski Novi imao je čast i zadovoljstvo ugostiti novinare RTV USK iz Bihaća koji su došli, u sklopu aktivnosti u njihovom ramazanskom programu snimiti i reportažu o našem medžlisu i ramazanu u Bosanskom Novom. Ono što je u razgovoru za RTV USK istakao glavni imam MIZ Bosanski Novi prof. Elvir ef. Vakufac jeste da su muslimani ovog grada dočekali najdraži gost sa puno radosti, da se teravih namazi klanjaju u 12 džamija na našem medžlisu, ramazanske mukabele se u istim uče što upotpunjuje ramazanski ugođaj i doživljaj, da je odaziv na dnevne i teravih namaze očekivajući, da smo u ovom mjesecu već i imali posjetu bihaćkog muftije koji je obišao nekoliko džemata tokom iste te da će medžlis Bosanski Novi zasigurno, zajedno sa svim svojim imamima i džematlijama nastaviti drugim aktivnostima uljepšati ovaj ramazan. To je uvijek bilo tako, još od doba XV stoljeća kada postoje prvi pisani tragovi o postojanju džamije u Bosanskom Novom, i sigurno će se i nastaviti jer je to naša obaveza koju nam je Allah, dž.š., dao u emanet istakao je u svome obraćanju za RTV USK glavni imam MIZ Bosanski Novi prof. Elvir ef. Vakufac. Razlog posjete ekipe RTV USK leži i u činjenici snimanja reportaže o ramazanskim poklonima koje su, na molbu MIZ Bosanski Novi, uručili predstavnici Udruženja građana " Semerkand " iz Turske u suradnji sa Medžlisom Cazin povratnicima našeg Medžlisa a radi se o 60 paketa prehrambenih artikala čija je vrijednost preko 50 KM po paketu.

RAMAZANSKI POKLONI U VRIJEDNOSTI PREKO 3 000 KM

Povodom dolaska mjeseca ramazana, a sve u svrhu uljepšavanja ugođaja u istom, na molbu Medžlisa Islamske zajednice Bosanski Novi, MIZ Cazin u suradnji sa Udruženjem građana " Semerkand " iz Turske obezbjedilo je 60 poklon, ramazanskih, paketa čija je vrijednost , najmanje, 50 KM u namjernicama po paketu. Drugim riječima radi se o iznosu od 3 000 KM što je zaista vrijedno spomena i zahvale, kako onima koji su istu uručili tako i onima koji su razmišljali kako da obraduju one najpotrebnije porodice naše Opštine tokom ovogodišnjeg ramazana. Ista je uručena, tokom radne posjete u subotu, 27.06.2015. godine, predsjednika Medžlisa Cazin, Mirsada Topčagića i predstavnika udruženje Semerkand iz Sarajeva. MIZ Bosanski Novi, na čelu sa predsjednikom Medžlisa Jasminom Karabegovićem i glavnim imamom Prof. Elvir ef. Vakufcem e zahvaljuje Medžlisu Cazin, Udruženju Semerkand i moli Uzvišenog Gospodara da ukabuli ovo zaista veliko djelo koje su učinili.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine