digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ramazan u Kalesiji

Autor: F. Sinanović Juli 07, 2015 0

Teravije, mukabele, iftari, top u džamatu Jajići…

I ovog ramazana džamije na području Medžlisa IZ Kalesija su punije nego inače. U većini džamija uči se i mukabela. Za vjernice predavanja držem mualime i učenice Behram-begove medrese. U prvoj trećini ramazana gosti kalesijskog Medžlisa bili su i predavači iz Muftijstva tuzlanskog. Dr. Sead ef. Seljubac predavanje je održao u Čaršijskog džamiji u Kalesiji, Muamer ef. Zukić u Donjim Vukovijama, a Asmir ef. Imamović u džamiji džemata Memići centra.

Teravih-namaz obavlja se na 57 mjesta, u 27 džamija i 31 mektebu.

Tokom ramazana Enver ef. Alić, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, na kalesijskim ulicama je prolaznicima besplatno dijelio vjersku literature.

Ni ovaj ramazan ne prolazi bez zajedničkih iftara. Mwedžlis je već prvog dana organizirao tradicionalni  zajednički iftar za prijatelje Medžlisa. I Proaktiva, asocijacija za razvoj pozitivnih vrijednosti, je za svoje članove i prijatelje organizirala zajednički iftar u Čaršijskoj džamiji. Zajednički iftari se organiziraju i u ostalim džematima.

U mjesnoj zajednici Jajići i ove godine nastupanje iftara oglašava se pucnjem iz topa kojeg su sami mještani napravili. Nije baš ko na sarajevskoj Tabiji, ali je, kako kažu, isto predivan ugođaj. Vele da se pucanj iz  njihove prangije čuje i u deset okolnih džamata.

Glavna svečanost povodom Noći Bedra bila je u kalesijskom BKC-u, gdje organizirana manifestacija ”Bedr – Dan pobjede”. Nakon uvodnih obraćanja glavnog imama Envera ef. Alića i Muhameda Alića, predsjednika MIZ Kalesija, predavanje o Bitki na Bedru održao je mr. Esnaf ef. Imamović, koji je naglasio da i danas svi muslimani, pa i muslimani u Bosni, mogu izvlačiti brojne pouke i poruke iz Bitke na Bedru.

U programu su učestvovale i učenice Behram-begove medrese, koje su izvele nekoliko ilahija i recitala.

Tokom ma manifestacije uručena su i priznanja istaknutim imamima i muallimima za rad mektebskoj i akademskoj godini.

Priznanje za najuspješnijeg imama i muallima u protekloj mektebskoj godini pripalo je Muharem ef. Mešanoviću - Vahidinu, imamu u džematu Prnjavor.

Prigodna priznanja dobili su i Amir ef. Sakić (džemat Lipovice) i Mirsad ef. Sakić (džemat G. Hrasno), koji su u protekloj akademskoj godini diplomirali na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine