digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bosanski Novi: Program povodom mubarek-noći

U četvrtak, 02.07.2015., je nakon teravih namaza u džamiji u Blagaj Rijeci održana centralna svečanost u povodu noći i bitke na Bedru. Prve najslavnije, najveće i najvažnije bitke uiIslamu, bitke u kojoj da nije bilo časnih 314 ashaba ne bi ni danas, nas, preko milijardu muslimana bilo

Svečanosti su prisustvovali, pored imama medžlisa koji su i izvodili program učeći ilahije, kaside te riječi mevluda i džematlije kako blagajskog tako i drugih džemata koji su ispunivši blagajsku džamiju uveličali sinošnju svečanost . Zbog obaveze prisustva glavnog imama prof. Elvir ef. Vakufca na iftaru sa muftijom bihaćkim, na kraju programa, prisutnima se obratio Amir ef. Kalender, imam u džematu Buljuk koji je istako da Bedr nije i ne smije biti samo povijesna činjenica kao prva bitka u Islamu. Ona je mnogo više. Sve što se dešavalo u vezi Bedra ima svoj smisao i poruku. Do same bitke došlo je tek nakon što su sami muslimani izmjenili sebe, svoj nefs i povećali svoju vjeru u Uzvišenog Gospodara. Zamislite kako bi oni reagovali kada su vidjeli preko 1000 dobro opremljenih vojnika da nisu imali vjeru u Boga i želju za odbranom islama i Kur'anske riječi. Allah, dž.š., je znao da će to biti teška bitka i nijje želio da se desi sve dok muslimani svojim imanom nisu bili spremni na nju. Taj stepen dostigli su druge godine po hidžri. Drugim riječima, prva poruka Bedra je da se moramo izmjeniti iznutra da bismo mogli utjecati na one oko nas. Druga poruka Bedra jeste ta da sve što radimo moramo raditi u ime Allaha dž.š.. Da su ashabi krenuli u Bedr, radi nekog drugog interesa mimo borbe radi Allaha i za opstojnost Allahove riječi na Zemlji sigurno ne bi pobjedili. I na kraju treća poruka u nizu  poruka Bedra jeste da čovjek nikad ne smije podcijeniti drugog, omalovažavati ga. Mušrici su to učinili, smatrali da je to rat koji se ne može izgubiti i na kraju se upravo to i desilo, dok sa druge strane nikad ne smijemo podcijeniti ni sami sebe. Ashabi to nisu učinili jer su znali da, bez obzira na brojnost, imaju iskren nijjet a uz iskren nijjet je Allah dž.š., uvijek sa insanom, Zaštitnik od Kojeg većeg zaštitinika nema.

Učenjem dove završena je centralna manifestacija obilježavanja noći Bedra.

 

CENTRALNA SVEČANOST POVODOM NOĆI KADRA

 

U subotu, 24. ramazana 1436. hidžretske odnosno 11. jula 2015. godine održana centralna svečanost povodom noći Kadra na nivou medžlisa. Domaćin ovogodišnje svečanosti bio je džemat Suhača. Nakon klanjanja teravih namaza i pristizanja ostalih gostiju i imama iz drugih džemata imam džemata Suhača, Samir ef. Ahmić, zahvalio se prisutnima na dolasku i uputio riječi dobrodošlice. U programu kojeg su izvodili imami medžlisa kao i ženski hor džemata Suhača veličanjem Uzvišenog Gospodara prisutni su prizivali božiji blagoslov i bereket učeći riječi zikra kao i ilahija i kasida. Prisutnima se obratio i glavni imam MIZ Bosanski Novi, prof. Elvir ef. Vakufac, koje je istakao potrebu traženja noći Kadra u zadnjoj trećini mjeseca ramazana shodno i uputama Božijeg Poslanika ali i slijeđenja prvih kur'anskih riječi koje su objavljenje te noći a koje govore u učenju i izučavanju nauke i nauka. Mnogi nesporazumi između ljudi se dešavaju upravo zbog neznanja istakao je u svom obraćanju, između ostalog, Elvir ef. Vakufac. Učenjem dove i fatihe za srebreničke šehide završena je ovogodišnja svečanost povodom noći Kadra.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine