digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Vakufnama Mehmedu Jukiću

Autor: Damir Babajić Juli 22, 2015 0

Plemeniti bosanski vakifi su uvijek slijedili preporuke Božijeg poslanika a.s. i uvakufljavali su svoju imovinu, jer su znali da je ono što imamo samo Božiji dar i nafaka data nama na kratkotrajno korištenje. Činili su to Allaha radi, a za dobrobit cjelokupne zajednice. Bošnjaci danas gube korak za svojim precima u uvakufljavanju

Dokument kojim se opisuje vakuf zove se vakufnama. Vakufnama ili vakfija, kako je danas neki nazivaju, su isprave o zavještanju nekog dobra u vjerske, prosvjetne, zdravstvene, socijalne, saobraćajne i dobrotvorne svrhe.

Vodeći se riječima Poslanika a.s. "Čovjekovo je od imetka ono što potroši u dobročinstvo, a sav preostali imetak nije njegov, nego njegovih nasljednika." (Buhari i Muslim), Mehmed je odlučio da se upiše u knjigu dobročinitelja, vakifa.

Tako je u petak, 17.7.2015. godine prvog dana ramazanskog bajrama, poslije džume-namaza uručena vakufnama Jukić Mehmedu (1928.) iz džemata Ježinac, Medžlis islamske zajednice Srebrenik. Mehmed je davne 1983. godine uvakufio plac na kojoj je izgrađena džamija u džematu Ježinac. Prema riječima džematskog imama Omer ef. Majstorovića, željeli su da na dan bajrama zijarete Mehmeda i na takav način ukažu mu poštovanje, te da mu se na takav način zahvale za sav njegov trud i zalaganje na polju izgradnje džemata i Zajednice. Mehmed je bio dugogodišnji član džematskog odbora džemata Ježinac. Bio je mujezin ježinačke džamije dugi niz godina, a nijet mu je uvijek bio da služi Zajednici- kaže Mehmed.

Vakufnamu Mehmedu uručio je predsjednik Medžlisa IZ-e Srebrenik mr. Abdullah Arifović, a uručenju su prisustvovali pomoćnik muftije vojnog Muhamed ef. Okić, imam džemata Omer ef. te predsjednik džematskog odbora Alosman Beganović.

Molimo Uzvišenog Allaha da nagradi Mehmeda Jukića i njegovu porodicu, da nama podari snagu da vjeru svoju na ovim prostorima sačuvamo, da nam da bereket u našim poslovima i osnaži nas voljom da dio imetka svoga uvakufimo za dobrobit cijele zajednice i društva. Amin!

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine