digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Svečanost u Bosanskom Novom

Autor: Amir Kalender Juli 22, 2015 0

Drugog dana Ramazanskog bajrama, u sklopu bajramskih aktivnosti pod nazivom "Bajram u našem srcu" održana je i bajramska svečanost, u džematu Hozići, na kojoj su učešće uzeli horovi džemata domaćina, džemata Hozići i komšijskog džemata, džemata Suhača te gosti iz Zenice, hor illahija i kasida " Bedr " koji su učestvovali u skolpu posjete našem medžlisu tokom ovih bajramskih dana

Na početku programa, imam u džematu Hozići Amel ef. Begović izrazio je dobrodošlicu prisutnima te zatražio podršku u daljnjem radu novoformiranog hora ovog džemata. Svečanosti je prisustvovao i glavni imam MIZ Bosanski Novi koji je čestitao organizatoru na ideji o ovakvoj svečanosti koja uljepšava bajramske dana. Nakon izvođenja ilahija i kasida od strane horova džemata Hozići i Suhače pogram su svojim glasovima upotpunili i kompletirali musafiri iz Zenice.

U nedelju, trećeg dana Ramazanskog bajrama u džematu Suhača održan je koncert ilahija i kasida gdje su učešće pored hora džemata Suhača uzeli i polaznici mektebske nastave ovog džemata ali i gosti iz Zenice - hor ilahija i kasida " Bedr ". Ova svečanost ujedno je predstavljala i završnu manifestaciju bajramskih aktivnosti na našem medžlisu pod nazivom " Bajram u našem srcu ". Na početku programa prisutnima se obratio imam džemata Suhača Samir ef. Ahmić koji je istakao i činjenicu da su ovakva obilježavanja i započela u Suhači povodom dolaska mjeseca Ramazana a evo i završna manifestacija se dešava ondje odakle je sve i počelo. Glavni imam MIZ Bosanski Novi prof. Elvir ef. Vakufac čestitao je organizatorima na ideji da se ove bajramske aktivnosti i završe tamo odakle su i krenule prije ramazana, čestitao bajramske blagdane i prenuo, prisutnima, poruku da je Allah dž.š. ostavio u dužnosti činjenje dobrih dijela i nakon mjeseca ramazana. Gost predavač bio je glavni imam MIZ Kozarac prof. Amir ef. Mahić koji je u svome interesantnom predavanju napomenuo obavezu prihvatanja svakog insana dobrim bez obzira da li se on pridržavao propisa Allahovih strogo ili ne uz, naravno, obavezu da se istom prikaže Allahova vjera i vjerski propisi lahkim i mogućim. Klanjanjem akšam namaza završena je svečanost povodom obilježavanja Ramazanskog bajrama.
U kulturnom dijelu programa, članovi KUD " Novljani " izvođenjem bosanskih narodih igara uljepšali su ovu manifestaciju.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine