digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Dvostruka radost  podno Cincara

Autor: Ale Kamber Juli 22, 2015 0

Varupe i Husići proslavili Bajram i sunetluk malog Muhameda

Trećeg dana Ramazanskog bajrama, 19.07.2015. godine,na visoravni Krug  podno Cincara  i na nadomorskoj visini iznad 1300 m bilo je dvostruko slavlje. Uz Bajram, slavio se i sunetluk uz upriličenu dovu.  Naime, Mersa Varupa, kćerka Lutvije i r.Abdulaha Husića, sunetila je sina Muhameda, pa su uduplali slavlje u poznatoj stočarskoj familiji porijeklom iz Travnika koja se odavno naselila na prostranu visoravan Krug, gdje uz njihova stada ovaca i krda krava pasu i brojna druga. Cijeli dan je bilo izuzetno svečano. Gosti su se smjenjivali a ram za prekrasnu sliku dodatno su ukrašavali i poznati livanjski divlji konji dolazeći na lokvu pored  farme Husića, da se napiju vode i rashlade od julske "pripeke".

 "Priredili su nesvakidašnje veselje. Pečenja koliko hoćeš, a smjenjivalo se slatko slano,livanjski sir, travnički sir... ma ništa falilo nije uz čist cincarski zrak. Puno je uzvanica bilo i ni najstariji ne pamte da je ikada bilo više svijeta na nekoj dovi za sunetluk u livanjskom kraju. Naravno, prisutan je bio i predsjednik MIZ Livno Hajrudin Maksić koji je čestitao u ime MIZ Livno porodicama Husić i Varupa Bajram i sunetluk Muhameda", kazao nam je mladi livanjski imam  Samir ef. Đonlagić  koji je i proučio dovu.

 Inače, od pogibije Mersijinog i Mejrinog oca Abdulaha glava kuće  je majka Lutvija, a kćerke Mejra i Mersija koje  planinari i izletnici odavno zbog njihovog načina života i cjelokupnog  odrastanja u surovim planinskim uslovima zovu "amazonkama planine Krug" su do dolaska unuka, uz sina Mehu, bile Lutvijina i radna snaga i utjeha. I Mejra i Mersija podjednako vješto vladaju sa kravama, konjima i bikovima kao i sa ovcama, peradima i umiljatim jagnjadima. Susresti se s vukovima i mećavama, voziti kamion, džip, traktore sa priključcima, ili motorkom sjeći drva za livanjske "amazonke" nije nikakvo opterećenje.One kad rade, rade. Ali i kad se raduju, svojski se raduju, široko otvorenih bajramskih vrata za sve dobronamjernike, a posebno za svoje zvanice, kao što je to bilo i za ovoga Bajrama i sunetluka.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine