digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tuzla: Bajramski paketići za djecu u džematu Krojčica  

Autor: Džanan Ribić Juli 23, 2015 0

Džemat Krojčica (MIZ Tuzla) je dan prije Ramazanskoga bajrama upriličio podjelu 48 bajramskih paketića za polaznike mekteba u Krojčici.

Muhamed ef. Mehmedović, imam u džematu Krojčica, kazao je da su mektebska djeca dobila vrlo kvalitetne edukativno-didaktičke bajramske paketiće.

"Naš džemat je jedini na području tuzlanskoga Medžlisa koji je djeci dodijelio ove paketiće u organizaciji Rijaseta. Jedan paketić koštao je 15 KM. Sredstva smo obezbijedili donacijama, sergijama i učešćem džematlija. Sva naša djeca koja su pohađala proteklu mektebsku godinu, kao i ona koja su na dan podjele paketića bila na podna namazu darivana su ovim hedijama", kazao je Mehmedović.

On naglašava da našu djecu svakodnevno moramo učiti džamijskoj socijalizaciji i dobrom ponašanju u džamiji, mektebu i u  životu općenito.

Vrijedi naglasiti sadržaj ovih kvalitetnih bajramskih paketića. Mektebska djeca dobila su domaće slatkiše, dva seta pamtilice sura sa ukupno 16 zadnjih sura sa arapskim tekstom i transkripcijom, kao i ljepljive smjernice za kiblu.

U bajramskim paketićima djeca su dobila i magnet sa zikrom i  ljepljive dove za spavanje i ustajanje, izlazak iz kuće. Kao i dove za ulaz  u toalet, dove poslije jela i dove pri kretanju na put.

Djeca su obradovana i velikim posterom arapskoga alfabeta.

Sveukupne ramazanske aktivnosti u džematu Krojčica završene su sedmim džematskim iftarom kojem je prisustvovalo 108 džematlija. Mušku i žensku džematsku mukabelu u džematu Krojčica ukupno je tokom ramazana učilo 26 džematlija.

 

 

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine