digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Igman je bosansko-hercegovački Bedr

Autor: Salih Smajlović Avgust 10, 2015 0

naglasio je Husein ef. Smajić, zamjenik Reisu-l-uleme

Više od deset hiljada građana iz svih krajeva naše zemlje i dijaspore pohodilo 7. augusta Igman, gdje su obišli šehidska mezarja, klanjali džumu u ratnoj džamiji i bili na kulturno-umjetničkom programu na Velikom polju, gdje im se obratio Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.

 Ovogodišnja, 16. po redu, manifestacija “Odbrana BiH-Igman 2015.” otpočela je u četvrtak 6. augusta, kada je na šehidskom mezarju Kovači odata počast i položeno cvijeće, a nastavljeno u Ferhadiji, kod Vječne vatre, spomen obilježja ubijenoj djeci Sarajeva, kod mezaristana kod Alipašine džamije i spomen obilježju most Olge i Suade.

Mevludski program u ratnoj džamiji na Igmanu

U četvrtak naveče, od akšama do jacije, u prepunoj ratnoj džamiji na Igmanu, održan je tradicionalni mevlud. Uvodnu riječ dao je Nesib ef. Hadžić, glavni imam o.s., a na važnost Igmana ukazao je vojni muftija Hadis ef. Pašalić. Prigodan vaz održao je Mustafa ef. Spahić, koji je podsjetio na važnost saffa i na potrebu čuvanja spomena na šehide. Mevludski program izveli su vojni imami i imami sarajevskog medžlisa. Dovu je proučio dr. Ferid ef. Dautović.

 

Plaganje cvijeća na igmanskim mezaristanima, džuma u ratnoj džamiji i kulturno-umjetnički program na Velikom polju

U petak, 7.augusta 2015. godine, predstavnici organa vlasti, boračkih organizacija i drugih udruženja i asocijacija, polažili su cvijeće na spomen obilježje Grkarica, potom na spomen obilježje Proskok, na mezaristanima Veliko polje i Mrazište, te na spomen obilježje Brezovača.

 

Cijeli izvještaj u narednom broju Preporoda

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine