digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Aktivnosti Medžlisa IZ Bužim u okviru manifestacije „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“

Autor: Haris Veladžić Avgust 16, 2015 0

U utorak, 04. augusta, 2015., godine, na platou O.Š. Bužim, a u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Bužim, održano je tradicionalno, petnaesto po redu Veče Kur'ana. S Večeri Kur'ana počela je dvadeseta manifestacija "Slobodarskih dana viteškog grada Bužima", kojom se kroz različite sadržaje evociraju uspomene na najvažnije događaje  iz ratne prošlosti.

Bužimsko Veče Kur'ana ima epitet najmasovnije manifestacije ovog tipa na području Krajine, pa i šire, obzirom da istoj prisustvuje preko hiljadu vjernika. Uz to, manifestacija Veče Kur'ana ima kontinuitet već petnaest godina, po čemu se sigurno ističe u odnosu na slične manifestacije.

Po učesnicima, Veče Kur'ana u Bužimu ima internacionalni karakter, a na ovogodišnjoj manifestaciji Kur'an su učili: hfz. Suad ef. Šahinović, hfz. Dževad ef. Šahinović, hfz. Mehmed ef. Kudić, Mustafa ef. Isaković, Mubin ef. Neimarlija, Amar ef. Efendić, Senahid ef. Makić, Hajrudin ef. Mujkanović, Naim ef. Hamzabegović, Dželil Nesimović i Bilal Kovačević. U svojstvu izazlanika reisul-uleme mr. Husein ef. Kavazovića, prisutnima se obratio vojni muftija Hadis ef. Pašalić, koji je podsjetio na ulogu i doprinos bosankih šehida u slobodi koju uživamo, ali i na emanete zbog kojih su šehidi položili svoje živote. Dvosatni program druženja s Kur'anom završen je dovom koju je proučio muftija bihaćki Hasan ef. Makić

Tevhid na Ćorkovači

05. augusta, 2015., godine, na dvadesetu godišnjicu šehidne smrti komandanta r. Izeta Nanića, na platou Ćorkovača, imami Medžlisa IZ Bužim proučili su Jasin i Tevhid pred duše šehida 505. Viteške brigade. Uz predstavnike općinske i kantonalne vlasti, Tevhidu je prisustvovao i muftija bihaćki Hasan ef. Makić, koji je veoma emotivno govorio o svom poseljednjem susretu sa komandantom Nanićem u bužimskoj džamiji, na džuma-namazu, dan prije Nanićeve smrti.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine