digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Dnevnik imama: Prijedor ima svojih 8 „Potočara“

Autor: Husein ef. Velić Septembar 02, 2015 0

Redovna rubrika Iz dnevnika imama

 

  1. noć ramazana 1436. h. g. – Ispraćaj najdužeg ramazana

Na Centralnom mevludu na našem Medžlisu i ovog puta, kao i prethodnih godina, bio je prisutan muftija bihaćki Hasan ef. Makić i održao prigodno predavanje.

Klanjanjem posljednje teravije ovog ramazana ispratili smo najduži ramazan. Bliži se Bajram.

  1. juli – Prvi dan Ramazanskog bajrama

Bajramska svečanost u Prijedoru. Centralna bajramska hutba održana je u Čaršijskoj džamiji. U prepunoj džamiji kao glavni imam uputio sam bajramsku poruku. Bila je to izuzetna čast.

Isti dan u 11 sati očekujemo i zvanice na prvi bajramski prijem u dvorištu Čaršijske džamije. S obzirom da je to prvi bajramski prijem upriličen poslije rata, imao sam dozu straha da ne ispadne nešto kako ne treba. Međutim, tu su bili imami, koji su mi pomogli, i restoran „Ena“ čiji su vlasnici rekli da je njihova briga organizacija usluge i priprema baklave, kahve, osvježenja i ostalog što bude trebalo. Nakon što smo dočekali zvanice, mutevellije, vakife-privrednike, predstavnike javnog i kulturnog života, na prijem je došao i prvi čovjek grada Prijedora Marko Pavić. Nakon što sam čestitao Bajram, izrazio dobrodošlicu, te ukazao na važnost bajramskog prijema za Bošnjake Prijedora, prisutnima se kratko obratio i gradonačelnik Pavić. Istakao je značaj suživota i razumijevanja, ali i u isto vrijeme naglasio da se prošlost ne smije zaboraviti, ali da se mora i budućnost graditi.

  1. juli - Dan šehida

Na ovaj dan obilazimo naša šehidska mezarja kojih, nažalost, ima puno. Za ovogodišnji Dan šehida zakazano je otvorenje šehidskog turbeta u Bišćanima. Razmišljajući o šehidskim mezarjima možemo zaključiti da općina Prijedor ima svojih 8 „Potočara“: Kamičani, Zecovi, Čarakovo, Hambarine, Rakovčani, Rizvanovići, Bišćani i Skela/Prijedor. Izgradnjom uređenjem i održavanjem šehidskih mezarja dokazali smo da nismo zaboravili, ali se borba protiv zaborava mora instucionalizirati, organizirati posjete učenika i studenata, deklaracija o genocidu u Srebrenici koju je donio Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mora zaživjeti i na ovim prostorima. U šehidskom mezarju Bišćani do sada je ukopano 308 šehida.

  1. juli – Tevhid za šehide

Dan uoči kolektivne šehidske dženaze, kada se svake godine uči tevhid za šehide Lijeve obale. I ove godine je muftija bihaćki prisustvovao tevhidu i održao prigodno predavanje. Teško je naći riječi utjehe za šehidske porodice, ali kada se prouči Ja-sin i ovako se okupimo zasigurno je, uz čvrstu vjeru u Allaha, dž.š., lakše podnijeti svaku bol.

  1. juli - Kolektivna šehidska dženaza za 30 prijedorskih šehida

Osjećaji su nam pomiješani. Odmah nakon bajramskih, dana veselja i radosti, stižu nam i dani žalosti. Ovaj Bajram će ostati upamćen po tome što se nalazi između dvije Srebrenice, između 11. jula i 20. jula. Nažalost, dan žalosti je samo za Bošnjake muslimane u ovom gradu. Za ostale to je samo još jedan julski vrući i radni dan. Reisova poruka bila je jasna: „Genocid u Prijedoru je prava slika svijeta u kojem živimo. To je svijet bez lažnih maski, bez stida, srama i kajanja. Tomašica je danas svjedok tog ružnog lica, izdajničkog i kukavičkog duha međunarodnih sudova i Vijeća sigurnosti UN čiji se akteri boje donijeti jasnu i nedvosmislenu presudu za genocid“, kazao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

  1. juli – Bosna je puna malih Srebrenica

Obilježavanje stradanja muslimana Bošnjaka u Sredicama, džemat Bišćani. Bosna je puna malih „Srebrenica“ kaže Valentin Incko, a upravo se to potvrđuje i u Prijedoru. U ovom zaseoku na današnji dan 1992. god. pobijeno je 58 Bošnjaka muslimana.

  1. juli – Sjećanje na Sulejmana ef. Dizdarevića i šehide iz Alagića i Čarakova

Obilježavamo stradanje u Alagićima, gdje su na ovaj dan 1992. godine ubijena 22 Bošnjaka muslimana.

Istog dana poslije ikindije-namaza obilježili smo stradanja u Čarakovu kada je i imam Sulejman ef. Dizdarević strijeljan pred džamijom zajedno sa grupom svojih džematlija. Pronađen je prošle godine u Tomašici. Možda se i malo govori o tome da su imami uvijek bili uz svoje džematlije i da će uvijek biti, inša-Allah. U Čarakovu je do sada ukopano preko 300 šehida, a mnogi još nisu pronađeni.

U okviru manifestacije „Dani Musalle 2015.“ upriličeno je večer Kur’ana u Kamengradu, gdje smo imali priliku slušati najboljeg učača u svijetu hfz. Abdurrahmana Sadiana.

  1. juli – Godišnjica masakra oko 200 Bošnjaka u logoru Keraterm

Obilježavamo godišnjicu masovnog masakra Bošnjaka u logoru Keraterm. Samo u jednoj noći, sa 23. na 24. juli 1992. godine, u ovom logoru je brutalno likvidirano oko 200 logoraša.

Isti dan odlazim na džumu u Kamengradu na Musalli. Prije džume još jednom smo čuli uživo učenje Abdurrahmana Sadiana, koji je i ezan za džumu proučio. Hutbu je održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović koji je poručio „Musalla nas vraća duhovnim vrijednostima.“

  1. juli – Sve je manje bošnjačke djece u Prijedoru

Hatme u džematu Rakovčani za šestero djece. Ovo su jedine hatme na našem Medžlisu ove godine. Sve je manje djece u Prijedoru, a time i manje mektebske djece. Zabrinjavajuće je to.

  1. juli – Takmičenje u učenju Kur’ana

Takmičenje u učenju Kur’ana u džematu Hambarine. Ovo je 7. po redu takmičenje na 27. juli na dan otvorenja džamije u Hambarinama u organizaciji Medžlisa IZ Prijedor, a pod pokroviteljstvom Fondacije „Ejupović“. Prvo mjesto osvojio je Vedad Smajić, učenik 4. razreda Osnovne škole iz Sanskog Mosta.

Pravo učešća pored mektebske djece imali su i učenici srednjih škola. Ovo je zasigurno podsticaj svoj djeci da idu u mekteb i uče Kur’an.

 

Bilježio: Husein ef. Velić, glavni imam Medžlisa IZ Prijedor

 

Cijeli tekst u printanom izdanju  Preporoda.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine