digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Učenici iz džemata Lendići misle na vršnjake iz Sirije

Autor: Sumeja K. A. Septembar 16, 2015 0

Prvi mektebski časovi nisu potrošeni na međusobno upoznavanje i upoznavanje gradiva koje je namjenjeno za tu godinu, već na upoznavanje trenutnog stanja u svijetu, stanja muslimana i najviše na trenutno stanje sirijske djece

Cilj je bio na najjednostavniji način približiti sliku stanja u kojem se nalaze njihovi vršnjaci koji skupa sa svojim roditeljima pokušavaju preživjeti tako što bježe na sigurnija mjesta oviseći jedino o Allahu, dž.š., a zatim i o našim mehkim srcima i našom dobrotom.

Razgovarajući o humanosti, dobročinstvu, darivanju i pomaganju polaznici mektebske pouke u džematu Lendići, Medžlis islamske zajednice Jajce, zajedno sa svojim muallimom Belmin ef. Agić, a potaknuti raznim vidovima pomoći o kojima čujemo putem medija, su došli na ideju da sve to primjene u praksi tako što bi pripremili bajramske paketiće za dječicu Sirije, kako bi makar na jedan dan na njihovim licima bilo osmjeha i kako bi shvatili da nisu sami i da negdje u maloj zemlji Bosni postoje djeca koja su svjesna njihovog stanja i koja imaju dovoljno velika srca da od svojih igračaka, odjeće i slatkiša odvoje ponešto i za njih.

Naime, Belmin ef. Agić je dostavio ukupno 62 paketića koje su skupili njegovi vrijedni učenici Asocijaciji žena „Esma Sultanija“ koja djeluje pri Medžlisu islamske zajednice Jajce, a koji će u saradnji sa UG „Hava“ iz D. Vakufa proslijediti iste onima kojima je namjenjeno. Asocijacija žena „Esma Sultanija“ je u ovoj vrijednoj kaciji prikupila veliki broj bajramskih paketića za djecu iz Sirije, te molimo Allaha dž.š., da nagradi sve one koji su uložili trud u ovoj hajirli akciji.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine